Predstavljeni planovi izgradnje “balkanskog Monaka”

Region

Za 10 godina Drač će biti novi Monako, najavila je Vlada Albanije predstavljajući dva nova projekta. Jedan je izgradnja novog pristaništa i luksuznog naselja u Draču, na mjestu sadašnje luke, a drugi je gradnja nove trgovačke luke u naselju Porto Romano.

Najveću luku u ovom dijelu svijeta i najmodernije naselje gradiće “Eagle Hills” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Biće to, kažu, Monako u Albaniji. Drač će imati novu marinu za brodove i jahte, naselje od 12.000 luksuznih kuća i stanova, osam hotela sa četiri i pet zvjezdica i uređenu javnu površinu.

– U urbanu sredinu sa trgovima, parkovima, igralištima za djecu biće pretvorena gotovo polovina površine, na kojoj su sada luka, kontejneri i razni otpad. Vlada Albanije učestvuje u finansiranju ovog projekta – rekao je Erlis Hareni, izvršni direktor Albanske kompanije za razvoj morskih luka.

Vlada Albanije pokreće još jedan projekat, vrijedan 390 miliona eura, 46 odsto finasiraće država, dok će 54 uložiti kompanija koja će biti izabrana na međunarodnom tenderu.

Teretna luka iz Drača seli se u Porto Romano, mjestašce nadomak grada. To će biti strateško čvorište za trgovinu Zapadnog Balkana. Otvoriće 1.500 radnih mjesta.

– U Luci Drač godišnje se pretovari oko pet miliona tona robe i istovari oko 180.000 kontejnera. Plan nam je da u Porto Romanu utrostručimo kapacitete za pretovar kontejnera i to je velika investicija koju će finansirati albanska vlada i Luka Drač iz međunarodnog zajma – naveo je direktor Luke Drač Piro Vengu.

Projekat nove trgovačke luke predviđa i izgradnju suvih luka u Prištini, Skoplju, i drugim gradovima, kao i izgradnju drumske i željezničke infrastrukture na tom putnom pravcu, koji je dio koridora 8.

– Imaćemo repozicioniranje svih albanskih luka ka unutrašnjosti Balkana: željeznicom ka Prištini i dalje ka Nišu i Beogradu, kao i preko Koridora 8 do Skoplja. Prema dogovoru sa samita u Tirani drumska i željeznička infrastruktura na ovom važnom putnom pravcu biće finansirana sredstvima Evropske unije – istakao je Vengu.

Novu Luku – Porto Romano projektovala je jedna od pet najprestižnijih kompanija u svijetu. Planirano je da ona bude najveća trgovačka luka na Jadranu, a jedan njen dio trebalo bi da postane NATO baza, prenosi RTS.