Najki potpisuje ugovor sa Đokovićem?

Kraj je teniske 2016. godine, ali i skori kraj ugovora Noleta sa japanskim proizvođačem sportske opreme Uniklo

Prije pet godina Đoković i japanska kompanija Uniklo sklopili su ugovor koji se tokom ljeta i  formalno završava. Otuda je zainteresovan američki Najki (Nike), koji bi time u svojoj marketinškoj agendi ali i dugoročnoj strategiji, za zaštitno lice imao jednog od najboljih tenisera svih vremena. Ova ideja nije od juče, Najki je želio sa Noletom da potpiše ugovor i prije pet godina, pored Federera i Nadala. Međutim, tada su Uniklo, dio najvećeg azijskog konfekcijskog lanca Fast Retailing Co. i predsjednik kompanije Tadaši Janai, jedan od najbogatijih Japanaca, ponudili Đokoviću ugovor od šest miliona dolara želeći tako da se probiju na evropsko i američko tržište. Prije Unikla, Đoković je nosio opremu Serđo Takini i Adidas. Ali, Najkiju je vjerovatno tada to bilo previše, jer su imali Federera i Nadala; koji su dominirali. U svakom slučaju, Najki je ponovo zainteresovan, otkriva Marketing Deportivo, pogotovo što su karijere Federera i Nadala u silaznoj putanji. A Najki želi da bude dominantan i u tenisu.

Đoković se na ATP listi nalazio uzastopno 122 nedjelje, a trijumfom na Rolan Garosu zaradu od turnira premašio je 100 miliona dolara, samo u ovoj godini oko devet miliona. Čime je prešao ispred Federera i Nadala.

– Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju i svoj život kroz pare – one su za mene sredstvo za obezbjeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga. Ne obraćam pažnju i ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosječna plata u Srbiji je 200-300 eura? Na šta bi to ličilo – izjavio je poslije Rolan Garosu kada je upitan da prokomentariše podatak da je prvi u svijetu tenisa premašio magičnu cifru od 100 miliona dolara. Na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista, Đoković je u Top 10, i jedini sa Balkana.  Prvi je Ronaldo sa zaradom od 88 miliona dolara (6,6 miliona više od Mesdija).

Na Forbsovoj listi poznatih, Đoković je u 2016. po zaradi bio na šestom mjestu, iza Džastina Bibera, sa 55,8 miliona dolara

Jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomskih sajtova, Business Insider, pozabavio se Đokovićevim finansijskim statusom: „Nije veliki trošadžija, kao mnogi sportisti, ali uživa u slatkom stilu života“. Sponzorski ugovori u 2015. donijeli su mu 31 milion dolara, među kojima su: Adidas, Pežo, satovi Seiko, Jacob’s Creek vinarija i japanski Uniqlo. Otuda, logično, vozi Pežoa, ali u garaži ima još Audi, BMW i Mercedes. Prije šest godina kupio je jahtu Manhattan 60 za 2,5 miliona dolara. Živi u Monte Karlu, gdje je i uredno prijavljen i ima dvosoban stan. Takođe posjeduje lanac restorana Novak, kao i kompanija Family Sport, koja se bavi organizacijom sportskih događaja i keteringom.

Makar više ne osvojio nijedan grend slem, što je nemoguće, Đokoviću će da kaplje novac od marketinga – endorsement deals. Koliko vrijede Đokovićevi inicijali najbolje je oslikala kanadska kompanija Bombardier, treći najveći proizvođač aviona. Od njih je još 2012. dobio luksuzni avion kojim putuje na turnire čija je vrijednost 11,5 miliona dolara. (The Prestige)