Azijske berze u porastu, euro iznad 1,18 dolara

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija porasle jer su poslovni rezultati kompanija dobri, a makroekonomski podaci ukazuju na jačanje ekonomije u regiji, dok je dolar i dalje pod pritiskom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto. Cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle su između 0,4 i 1 odsto, dok su u Singapuru blago pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati bio na dobitku 0,5 odsto.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija, kao i makroekonomskim podacima koji ukazuju na stabilan rast najvećih svjetskih ekonomija.

Tako su jutros privatni izvještaji pokazali da su aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u julu ubrzale i da je porastao broj novih narudžbina zahvaljujući jačanju izvoza. Snažno je u julu porastao i izvoz Južne Koreje predvođen rastom isporuka elektroničkih komponenti.

Danas se još očekuju i prve procjene bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone, a analitičari procjenjuju da je rast ekonomije tog bloka ubrzao.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte na najvišim nivoima u dva mjeseca.

Jutros se na londonskom tržištu cena barela kreće oko 52,70 dolara, nakon što je juče u jednom trenutku dostigla 52,92 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i uvjerenja ulagača da američka centralna banka Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,90 bodova, nedaleko 92,78 bodova, najnižeg nivoa od maja 2016. godine na koju je skliznuo sinoć.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao na 110,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1840 dolara, novu najviši nivo od januara 2015., dok je juče u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.