Ovu zgradu godišnje posjeti milion turista

Zgrada nazvana „La Pedrera“ građena je u Art Nouveau stilskom pravcu u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam.  Ovakve znamenitosti u Barseloni su među najpopularnijima. Godišnje ih posjeti oko milion turista.

Jedno je od ključnih djela slavnog arhitekta Antonija Gaudíja, Casa Mila (La Pedrera) 1970-ih godina izgledala je tužno i zapušteno. To je stambena zgrada u Barseloni koja gleda u ulicu Passeig de Gracia.

Zgrada se gradila od 1905. do 1910. godine kada je i dobila naziv „La Pedrera“, što na katalonskom znači „kamenolom“, zbog svoje nepravilne kamene fasade koja izgleda kao prirodna kamena litica.

Ova zgrada je najpotpunije Gaudijevo djelo i njegovog koncepta prirodne arhitekture. Ona predstavlja kamenu planinu napravljenu ljudskom rukom s brojnim nepravilnim prozorima koji izgledaju kao otvori pećina i s balkonima od kojih svaki ima jedinstvenu ogradu od kovanog željeza.

Danas, osam od deset turista u Barselonu dolazi zbog njene arhitekture, uglavnom Gaudijeve. Procjenjuje se da oko 500 ljudi dnevno provodi više od pola sata razgledavajući upravo La Pedreru.

Gaudi je na krovu zgrade ostvario potpunu umjetničku slobodu mašte u oblikovanju terase s vrtovima oko velikog dvorišta koje je ispunjeno zakrabuljenim mističnim čudovištima (unikatni dimnjaci). U ovom apstraktnom ambijentu Gaudi je ostvario sve odlike nadrealizma koji će se kao umjetnički pravac pojaviti tek dvadesetak godina kasnije.