Holandija najisplativija destinacija za kupovinu stana u EU

Holandija je najbolja destinacija u Evropskoj uniji za kupovinu stana u svrhu iznajmljivanja, pokazuje najnovije istraživanje koje je provela konsalting kompanija “World First”

Prinosi na iznajmljivanje stana u Holandiji u aprilu su iznosili 6,57 odsto, najviše u EU. Portugal i Belgija su na drugom, odnosno trećem mjestu rang liste koju je sastavila ova međunarodna kompanija.

Prosječni prinos u Portugalu iznosi 6,47 odsto a u Belgiji 6,29 odsto, dok je Švedska sa prinosom 2,88% na posljednjem mjestu od 29 zemalja (uključujući Tursku). Velika Britanija je na 21. mjestu sa prinosom 4,28 odsto.

Prvo mesto Holandije na rang listi najboljih destinacija u EU za kupovinu stana u svrhu iznajmljivanja, stručnjaci kompanije “World First” objašnjavaju činjenicom da su cijene nekretnina u ovoj zemlji relativno niske. Tako jednosoban stan u prosjeku košta oko 130.000 eura, dok cijena trosobnog stana iznosi, u prosjeku, oko 245 hiljada eura. Stan sa jednom sobom u V.Britaniji u prosjeku košta nešto manje od 210.000 eura, a trosobni oko 400 hiljada eura, u prosjeku.

Prinosi u Francuskoj i Italija, popularnim destinacijama za kupovinu vikendica, iznose 3,22%, odnosno 3,55 odsto.

Istraživanje je takođe pokazalo da postoje male razlike u prinosima po državama bez obzira da li se nekretnina nalazi u centru odnosno u predgrađima ili ruralnim mjestima. Na listi prinosa na stanove u centru grada vodeće mjesto zauzima Belgija, sa prinosom 6,54 odsto. Ovo je dijelom zbog Brisela, kao središta mnogih institucija Evropske unije.

Kad su u pitanju predgrađa, Holandija opet ima najviše prinose, 6,78 odsto, zatim Turska 6,65% i Portugal, 6,57 odsto.