Hrvatska prvi, Srbija10. investitor u BiH

Investicije

Hrvatska je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, dok je Srbija tek na 10. mjestu sa nešto više od 10 miliona eura uloženih u tu susjednu državu

Hrvatska je najviše investirala u BiH u protekloj godini, dok je od 1994. lider po investicijama na području entiteta Federacije BiH, kao i po broju otvorenih predstavništava kompanija.

Na području Federacije u prošloj godini investicije su iznosile 194,3 miliona eura, dok je u Republiku Srpsku investirano samo 50 miliona eura. U federalnom entitetu na investicije iz Hrvatske otpada skoro 84 miliona eura.

Slijedi Luksemburg sa 36,4 miliona eura i Turska 32,1 miliona eura, zatim Holandija, Austrija, Kuvajt, dok je na sedmom mjestu, po investicijama na području Federacije BiH, Srbija sa 10,5 miliona eura.

Djelatnosti u okviru kojih je zabilježeno najviše stranih ulaganja su finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzionih fondova, telekomunikacije, poslovanje nekretninama, proizvodnja hemikalija, upravljačke djelatnosti i trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima.

U izvještaju predstavljenom Vladi Federacije BiH predstavljeni su podaci o direktnim stranim ulaganjima od 1994. do kraja 2015, koja su za Federaciju BiH iznosila oko 3,55 milijardi eura, od čega prednjači Hrvatska s investicijama od 960 miliona eura.