Carstvo Marka Zakerberga: Zašto je Facebook svjetski gigant

Facebook, najpopularnija društvena mreža na svijetu koju je stvorio Mark Zakerberg, danas vrijedi više stotina milijardi dolara

Od svog osnivanja do danas, Facebook ne bi bio ono što jeste da nije bilo pametnih ulaganja i širenja infrastrukture. To su najviše radili kupovinom drugih kompanija, tako da je od 2004. do 2016. godine kupili su ukupno 61 firmu.

Nakon preuzimanja vlasništva, preuzimali su i inteligenciju iza tih firmi, te su najboljih radnicima, developerima ponudili bolje ugovore kako bi prešli raditi kod njih.

Dvije najvrijednije investicije su im Instagram i WhatsApp. Facebook je kupio Instagram 9. aprila 2012. godine po cijeni od jedne milijarde dolara.

Samo dvije godine i 15 dana poslije toga, za 19. milijardi dolara, Facebook je kupio i jednu od najpopularnijih aplikacija za razmjenu besplatnih telefonskih poziva i poruka, WhatsApp.

Pored aplikacije, Facebook uporedo je preuzeo i njihovog izvršnog direktora Jana Kouma. U isto vrijeme, Mark Zakerberg je postao i vlasnik kompanije Oculus VR, firmom koja se bavi tehnologijom virtualne stvarnosti za dvije milijarde dolara.

To su poznati podaci, međutim na listi od 61 kompanije u vlasništvu Facebooka postoji mnogo firmi koje nemaju objavljene detalje dogovora s Facebookom.

Interesantno, Facebook je domenu kupio 23. avgusta 2005. godine, a koštala je 200.000 dolara. Prva firma koju su kupili bila je Parakey, koja se bavi offline aplikacijama. Za 31 milion dolara su 23. juna 2008. kupili Connectu za social networking, a u avgustu 2010. godine su preuzeli FriendFeed za oko 50 miliona.

Uz veliko bogastvo, svakako dolazi i velika odgovornost. Obzirom da Facebook vlada tech svijetom, mnogo informacija i sporova se veže za njegovo ime.