Dubai dobija rotirajući neboder

U Dubaiju se nalazi najveći tržni centar sveta, najviša građevina i najveće vještačko ostrvo, a do 2020. godine ovaj grad želi da dobije prvi rotirajući neboder svijeta

Dynamic Tower, kako će se ova struktura zvati je djelo arhitekte Dejvida Fišera, a rotiraće se oko svoje ose kako bi svojim stanarima u svakom trenutku davao mogućnost uživanja u drugačijem pogledu. Planovi za ovu zgradu sa 80 spratova predstavljeni su po prvi put 2008. godine, ali do sada nije rađeno na njima. Fišerovi planovi dozvoljavaju svakom spratu da se rotira samostalno, što će mijenjati i oblik čitave građevine.

Iz arhitektonske kompanije koja će raditi na ovom projektu kažu da će rotirajući neboder dobijati oblike koje mu postavljaju vrijeme i život, a nikada neće biti isti. Ovo će biti prva zgrada koja će imati četiri dimenzije. Dizajnirana je vremenom, a oblikovana životom.

Vlasnici ovog nebodera će moći da se probude i uživaju u pogledu na izazak sunca, da bi kasnije u toku dana, kroz iste te prozore imali pogled na zalazak. Oni takođe mogu usporavati ili ubrzavati brznu rotiranja svog doma, tako da se njihov pogled može mijenjati u minutima, satima ili dnevno.

Za rotiranje spratova, energija će se prikupljati iz 79 turbina koje će biti horizontalno razmještene između spratova, smanjujući trošak električne energije. Takođe, ovaj neboder će imati solarno mastilo na svom krovu, koje će proizvoditi dodatnu energiju. Tu će biti i stacionarni lift izgrađen unutar centralnog betonskog jezgra zgrade, koji će stanarima davati mogućnost da transportuju i parkiraju svoje automobile nadomak svojih stanova.

Koristeći ranije proizvene jedinice, spratovi ovog nebodera će biti fabrički proizvedeni prije nego što se povežu sa samom građevinom.

Cijena izgradnje nije poznata, ali cijena jednog stana u ovom neboderu će se kretati od 4 do 40 miliona dolara.