Arapski investitori uložili u BiH 500 miliona KM

Prema podacima Centralne  banke BiH, od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 miliona KM

Najveći investitor je Saudijska Arabija sa uloženih više od 200 miliona KM, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta.

Na osnovu preliminarnih podataka za prvih 9 mjeseci 2016. godine, registrovane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 miliona KM, Saudijske Arabije – 19.4 miliona KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20.1 milion KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland i poslovni centar UNITIC.

Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su: Turistički grad na području Opštine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži „Sarajevo waves“ i izgradnja stambeno-poslovnog objekta “Sarajevo Tower“ bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Podaci iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ukazuju da velike probleme investitorima predstavljaju brojne administrativne barijere, dugotrajne i komplikovane procedure, neefikasnost javne uprave, sudova i teško dobijanje dozvola. U BiH je za otvaranje firme potrebno čak 37 dana, dok se u Hrvatskoj može otvoriti za devet, a u Srbiji za 12 dana.

Velike poteškoće s kojima se susreću arapski investitori sve više rezultiraju njihovim odlascima iz BiH, velikim ulaganjima u Evropu i zemlje regiona. Tako su arapski investitori za najnoviji projekat u Srbiji “Beograd na vodi“ izdvojili čak 3,1 milijardu eura, a jedna od većih investicija je i Etihad Airways, vrijedan 100 miliona eura, dok se ukupna vrijednost trenutnih investicija u susjednu zemlju procjenjuje na sedam milijardi eura.

Arapski investitori u Veliku Britaniju uložili su više od 60 milijardi funti u različite privredne i ekonomske segmente, a u njemačke kompanije u posljednjih nekoliko godina oko 100 milijardi eura. U Turskoj najviše ulažu u građevinski sektor irazličite projekte iz turizma i tekstilne industrije, tako su 2009. godine investirali 9 milijardi dolara, a u 2016. godini, a ta brojka je narasla na čak 46 milijardi dolara. (Indikator)