Mary Barra jedna od najuspješnijih žena u svijetu biznisa

Mary Barra, izvršna direktorica General Motorsa, svrstana je u top 100 najuticajnijih i najuspješnijih lidera u biznisu prema mišljenju magazina Times, Fortuna i Forbes.

Barra je prije pozicije CEO bila izvršni potpredsjednik globalnog razvoja proizvoda, nabavke i lanca snabdijevanja u General Motorsu. Svoj staž u ovoj kompaniji počela je kao student sa 18 godina i velike sposobnosti je počela prikazivati već na samim počecima, te je uskoro postala voditelj jednog od postrojenja u Detroitu. Studirala je elektrotehniku, a svoj master iz poslovne administracije je dobila na Stanfordu.

Od februara 2008. godine do februara 2011. godine, Mary je radila kao potpredsjednik globalne proizvodnje, napredovala je na mjesto predsjednika ljudskih resursa, a onda je postala potpredsjednik globalnog razvoja proizvoda, nabavke i lanca snabdijevanja.

– Sarađujte. Kad moramo donijeti teške odluke, postavimo smjernice i strategije za General Motors proizvode, a moraju postojati konstruktivne tenzije. Trebamo imati snažne rasprave. Na kraju dana, kad se treba donijeti odluka, ako na kraju nismo svi saglasni, ne osjećam grižnju savjesti zbog toga. Ali želim da imamo konstruktivne tenzije kako bismo bili sigurni da smo pogledali stvari iz svakog ugla – Mary Barra kaže o tome šta je to presudno da bi se uspjelo u poslu.

O tranziciji u industriji Mary kaže da je najveća lekcija koju je naučila da problem rješava odmah. Bilo da je riječ o velikoj ili maloj stvari, na poslu ili van posla, jeste da ako imate problem morate ga riješiti. Problem će postati veći i veći kroz šest mjeseci. Može postati još veći kroz dvije godine. Ali neće se smanjiti vremenom.