ECB: Prošla godina je bila najbolja poslije krize

Evropska centralna banka (ECB) je u godišnjem izvještaju navela da je 2016. godina bila uspješna godina, jer je otklonjena prijetnja deflacije u eurozoni, a podstaknut je oporavak privreda 19 zemalja

Iako je početak godine obilježila ekonomska neizvjesnost, na kraju je privreda bila na najsnažnijem nivou nakon krize, napisao je predsjednik ECB-a Mario Dragi u predgovoru godišnjeg izvještaja.

U martu prošle godine ECB je nizom mjera odgovorila na alarmantno nisku inflaciju, putem pokretanja izdašnog programa kupovine obveznica, snižavanjem kamatnih stopa i dodjelom jeftinih kredita bankama. Takvi potezi ECB-a imali su za cilj da ubrizgaju novac u finansijski sistem i realnu privredu kako bi se olakšalo zaduživanje kompanija i stanovništva i povećali potrošnja i ulaganje, kao podrška privrednog rasta, kao i jačanje inflacije prema zacrtanim projekcijama od nešto ispod dva odsto.

U decembru prošle godine privreda eurozone je bila mnogo “zdravija”, pa je ECB odlučila da smanji mjesečne kupovine obveznica u iznosu od 80 milijardi eura na raniji nivo od 60 milijardi eura. Ali u ECB-u ocjenjuju da njihov zadatak nije završen.

Privredama sada prijete unutrašnji politički rizici povezani s predsjedničkim izborima u Francuskoj i parlamentarnim u Njemačkoj, dok na globalnom nivou slab privredni rast i politička neizvjesnost zauzdavaju inostranu tražnju za proizvodima eurozone.