Prvi poslovi najpoznatijih direktora na svijetu

Neki od najpoznatijih i najbogatijih direktora danas nisu naslijedili posao bogate porodice u kojoj su rođeni. Zato su oni prava inspiracija za ljude niže i srednje klase koji imaju viziju ka uspjehu. The Richest piše kako su započeli karijeru

Lesli Munvis (Leslie Moonves), izvršni direktor CBS Corporation

leslie moonves

Direktor najveće američke korporacije masovne komercijalne radiodifuzije nekada je bio glumac. Uvijek je imao sporedne uloge i sam je smatrao da je osrednji u tom poslu. Kasnije je prvo radio u ’20th Century Fox’ da bi kasnije postao direktor kompanije ’Warner Bros’. Prelazi u CBS i sedam godina kasnije postaje izvršni direktor.

Džef Bezos (Jeff Bezos), izvršni direktor Amazona

jeff-bezos-star-trek-alien

Svoj prvi posao započeo je zahvaljujući bivšoj djevojci koja je pokrenula ljetnji kamp za djecu uzrasta 4., 5. i 6. razred. On je tu radio kao rukovodilac kampa, a kada je završio studije odlučio je za započne sopstveni biznis 1994. godine. Danas je ovaj direktor poznat po tome što zna bukvalno svaku sitnicu od računa do saopštenja za štampu.

Voren Bafet (Warren Buffett), izvršni direktor Berkshire Hathaway

20259770

Poznati biznismen je svoju poslovnu karijeru započeo na motoru dijeleći novine. Do završetka svoje srednje škole 1947. godine već je zaradio 5.000 dolara, što je kao današnjih 54.000 dolara. Oduvijek ga je zanimalo poslovanje i dostaje radio da zaradi novac. Prodavao je žvake, sok, golf loptice, markice i nedjeljne časopise. Nećete vjerovati, on je prve dionice Gradskog servisa kupio sa 11 godina.

Marisa Mejer (Marissa Mayer), izvršna direktora kompanije Yahoo

marisa-majer

Kao srednjoškolka ova uspešna dama je bila kasirka. Bila je toliko brza da je mogla da otkuca 40 artikala u minutu. Napominje da su joj časovi klavira i baleta pomogli da u životu uvijek ima besprekorno držanje, stav i disciplinu. Po završetku studija dobila je 14 ponuda za posao, a odlučuje se za Google u kojem postaje prva žena inženjer.

Majkl Del (Michael Dell), izvršni direktor kompanije Dell

michael dell

Vlasnik jedne od najvećih svjetskih firmi koja nosi njegovo prezime radio je kao perač sudova u kineskom restoranu sa samo 12 godina, poslije čega je dobio bolju ponudu u meksičkom restoranu. Del je sa 15 godina kupio Epl računar i potpuno ga rastavio samo da bi vidio kako funkcioniše. Počeo je da zarađuje veliki novac baveći se prodajom.

Stiv Džobs (Steve Jobs), izvršni direktor kompanije Apple

steve jobs

Prije nego što je napravio najskuplji brend na svijetu Steve se bavio ilegalnim prodavanjem opreme za hakovanje telefona. On je zajedno sa svojim prijateljem prodavao takozvane plave kutije koje su omogućavale ljudima da provale u telefonski sistem i tesplatno telefoniraju. Kasnije je u jednom intervjuu objasnio kako mu je cijela ta priča mnogo pomogla u osnivanju Epla.

Ričard Brenson (Richard Branson), izvršni direktor Virgin Group

Virgin-Galactic-Richard-Branson

On je izjavio da je njegova preduzetnička karijera počela kada je otvorio studio za snimanje. Tu su snimljeni kultni hitovi. Zaista je bio predan produkciji muzičkih hitova. Nažalost 1992. godine prodaje studio da bi održao svoj avio-biznis.

Rid Hejstings (Reed Hastings), izvršni direktor kompanije Netflix

netflix-creed-hastings

On je nekada radio ono što danas rade, svima nama poznati, ljudi iz Kirbija. Prodavao je usisivače od vrata do vrata i tako zarađivao za život. Ono što je izuzetno zanimljivo je da je on toliko volio svoj posao da je odložio svoje studije za godinu dana kako bi radio posao prodavca. Kasnije je radio u firmi koja radi na rješavanju problema softvera, da bi šest godina kasnije osnovao Netflix. (BIZLife)