Tri sestre iz Vranja proizvode vina, osvajaju nagrade i tržište

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta

Vinarija “Aleksić” osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala vino na tržište. Tada niko nije ni slutio da će tri mlade djevojke uspjeti da naprave brend ovog grada i da svojim vinima na najbolji način, i to širom svijeta, predstave jug Srbije.

Dalmatinsko porijeklo njihove majke odigralo je važnu ulogu u odabiru posla kojim će se baviti. Poslije rata, dolaskom djede Ilije u Vranje, njihovi roditelji su počeli sa „garažnom“ proizvodnjom vina, što je nezvanični početak njihove priče. Pošto se svake godine proizvodilo sve više vina osnovali su porodičnu vinariju.

– U početku jeste bilo malo teško zato što smo nas tri sestre, tri mlade osobe i niko nas nije shvatao ozbiljno, da mi u stvari radimo, što bi se reklo, muški posao – kaže Maja Aleksić Ilić, suvlasnica Vinarije Aleksić.

U Vinariji se godišnje proizvede 300 hiljada litara vina. Od devetnaestoro zaposlenih polovina su žene. Od ukupnog broja preduzetnika u Pčinjskom okrugu, svaka četvrta je žena. Sve ih je više u tom svijetu, razbijaju predrasude i stereotipe, da je ženama mjesto u kuhinji, a ne u ovoj fotelji. Svega 25 odsto žena u firmama u kojima rade su na rukovodećim mjestima.

– Ako ste riješeni da krenete da radite nešto, krenite sad odmah, jer ne postoji bolji trenutak. I samo predanim radom možete doći do svojih rezultata – kaže Maja Aleksić Ilić, suvlasnica Vinarije “Aleksić”.

Tri sestre vode kompaniju. Međunarodna i domaća priznanja koje su dobile i dobijaju za svoj rad, za njih su podstrek i potvrda da su na pravom putu. Posljednju nagradu dobile su u Dubrovniku za posebnu inicijativu u preduzetništvu.