Investitori snažno podržali digitalnu platformu Robinhood

Tržište

Digitalna kompanija za trgovinu dionicama Robinhood pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svježeg kapitala nakon što je zabranila kupovinu dionica kojom su trgovci-amateri nanijeli teške gubitke hedge fondovima.

Robinhoodovi ulagači, finansijske kompanije Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak veče i ponudili digitalnoj kompaniji hitnu finansijsku podršku, izvijestio je The New York Times.

Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. “Drago nam je što s vama možemo podijeliti vijest da smo od svojih dioničara prikupili više od milijardu dolara svježeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast”, izvijestila je u priopćenju poslatom elektronskom poštom portparola Robinhooda.

Robinhoodova aplikacija za trgovinu dionicama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupovinu dionica lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih.

Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili da kupuju dionice Gamestopa kako bi im podigli cijenu. Time su željeli da kontriraju hedge fondovima koji su uložili velik novac u špekulacije s padom njene cijene.

Fondovi su se služili taktikom ‘short-sellinga’, posuđujući dionice GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cijene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj cijeni. Razliku su trebali zadržati i vratiti posuđene dionice.

Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući dionice GameStopa i podižući im cijenu, kojom se juče trgovalo po 325 dolara. Prije nešto više od tri nedjelje iznosila je nešto više od 18 dolara.

Fondovima su zaprijetili ogromni gubici, a Robinhood je zabranio kupovinu  dionica GameStopa, ali i lanca kinodvorana AMC, Blackberryja i Nokije.