Na Sajmu za zapošljavanje u Tuzli poslodavci nude hiljadu radnih mjesta

Sajam zapošljavanja 2017 u Tuzli, okupio je 50 poslodavaca, koji će ponuditi 1.000 novih radnih mjesta prvenstveno za nezaposlene mlade osobe.

Sajam organizuje JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i vlade Švajcarske, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih – YEP. Ovaj događaj organizovan je da bi se omogućio direktan kontakt nezaposlenih osoba i poslodavaca te je prilika da se međusobno upoznaju, razgovaraju, razmijene podatke, kao i za zapošljavanje najboljih kandidata.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović istakao je da današnji sajam može pružiti priliku za novih 1.000 radnih mjesta. U protekle dvije godine što se tiče svih poslovnih prilika u TK-u, kako je naveo, ekonomski pokazatelji su bili veoma afirmativni te su tokom 2016. godine evidentni pozitivni pomaci. Mišljenja je da je ovo jedna od aktivnosti koja treba da pruži novi podsticaj da se užurba privredni rast TK-a i stvori što više realnih radnih mjesta u privredi ovog kantona.

Direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović smatra da je Sajam za zapošljavanje važan kako za poslodavce, tako i za nezaposlene osobe.

– U Mejdanu je danas 50 poslodavaca koji nude 1.000 radnih mjesta, uglavnom iz građevinske i mašinske operative, takođe, poslodavci iz realnog sektora traže pravnike i ekonomiste – navodi Muhamedbegović.

Po njegovim riječima, na evidenciji Službe za zapošljavanje TK-a nalazi se 88.000 nezaposlenih osoba, broj zaposlenih se povećava, a trenutno je oko 96.500 zaposlenih na području ovog kantona.

Takođe, ističe da je najviše potrebe na tržištu rada za mašinskim i građevinskim inžinjerima, magistarima farmacije, inžinjerima elektrotehnike i informatike, kao i tesarima, zidarima i molerima.

Izvršni direktor kompanije “Lafat Komerc”, koja se bavi proizvodnjom kamina i kotlova na pelet, Eldin Brkić rekao je da ova firma trenutno zapošljava 322 radnika u proizvodnom pogonu u Kalesiji, te da je odnedavno u njihovom vlasništvu i fabrika “Termal” u Loparama u kojoj se ukazuje potreba za novim zapošljavanjem. Primarno zanimanje “Lafat Komerca” je metalska industrija, metaloprerađivačka prizvodnja i potrebni su im kadrovi iz ovog segmenta.

Brkić je naveo problem disproporcije školovanog kadra i potreba na tržištu rada, dodajući da ovoj firmi, naprimjer, treba bravara, zavarivača, a paralelno osim nedostatka tog kadra na birou, prisutan je i odliv tog kadra u zemlje zapadne Evrope.

Osim za nezaposlene, ovaj sajam je prilika i za one koji su zaposleni a u potrazi su za novim poslom.