Prvo e-drvo postavljeno u gradiću Nevers, u Francuskoj

Neobično stablo s velikim kvadranim listovima koji služe kao solarni paneli, postavljeno je je usred Neversa, grada u centralnoj Francuskoj koji je predstavio prvo “e-drvo” u toj državi

Fotovoltaični listovi ovog e drveta će omogućiti punjenje mobilnih električnih uređaja, surfovanje internetom ili zaštitu od sunčevih zraka.

E-Drvo (eTree) podsjeća na ekološke solarne klupe koje korisnicima omogućuju da se sklone u hlad, da napune električne uređaje i da im pružaju Wi-Fi hotspotove.

Nadahnuta stablom akacije iz izraelske pustinje Negev, ova futuristička konstrukcija koristi solarne panele, montirane na granama, za skladištenje i proizvodnju električne energije iz Sunca.

Koristeći ovu struju, e-Drvo napaja USB punjače za mobilne uređaje, omogućuje besplatan Wi-Fi za to područje i LCD zaslon koji donosi informacije poput količine električne energije proizvedene na stablu, a može poslužiti i kao noćna rasvjeta.

Osim što proizvode električnu energiju, grane i solarni paneli pružaju hlad za sjedenje ispod stabla. Izum je plod saradnje dvije kompanije, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. godine.