Gugl, Tviter i Fejsbuk unapređuju tehnologiju protiv terorizma

TECH

Kompanije Gugl i Tviter saopštile su da rade na poboljšanju tehnologije identifikovanja i uklanjanja neprimjerenog sadržaja sa društvenih mreža, uključujući objave koje su vezane za terorizam, dok je Fejsbuk poručio da namjerava svoju platformu učiniti „neprijateljskim okruženjem“ za teroriste.

Ove kompanije su to saopštile nakon što su u subotu u Londonu izvedeni najnoviji napadi, a britanska premijerka Tereza Mej optužila internet kompanije da saučestvuju u terorističkim napadima tako što „ekstremističkim stavovima“ pružaju „siguran prostor koji im je potreban za širenje“, prenosi AP.

„Nastavljamo širiti upotrebu tehnologije u okviru sistematskog pristupa uklanjanju tog tipa sadržaja“, saopštio je Nik Pikles, šef službe za javnu politiku u kompaniji Tviter.

Gugl je saopštio da je posvećen radu u partnerstvu s vladama i nevladinom organizacijama u odgovoru na ove izazovne i složene probleme te da dijeli vladinu posvećenost osiguravanju da se „glas terorista ne čuje na internetu“.

„Koristeći kombinaciju tehnologije i ljudske analize, intenzivno radimo na uklanjanju terorističkog sadržaja sa naše platforme čim za takvu saznamo. Ako saznamo za hitan slučaj koji prijeti da naškodi nečijoj bezbjednosti, obavještavamo policiju o tome“, saopštio je Simon Milner, direktor za politiku u kompaniji Fejsbuk, prenosi Reuters.

Londonska policija nije saopštila kakvu su ulogu imale, ako su uopšte imale, društvene mreže ili informacije sa interneta u subotnjem napadu, napominje AP.

Mediji su objavili da je, nekoliko sati uoči napada u Londonu, grupa Islamska država Iraka i Levanta navodno koristila aplikaciju Telegram za razmjenu poruka da bi pozvala na napade.

Britanski mediji prenose da su navodno razmjenjivane poruke u kojima se tražilo „ubijanje krstaških civila gaženjem vozilima“.