Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija blago pale jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih događaja, dok se svi najvažniji indeksi kreću oko rekordnih nivoa

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.184 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 odsto, na 2.436 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 odsto, na 6.295 bodova.

Nakon što su krajem prošle nedjelje svi najvažniji berzanski indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji, u ponedjeljak se na Wall Streetu trgovalo mirno.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,5 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

Ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

Među ostalim, ove se nedjelje u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, dok će bivši direktor FBI-a James Comey svedočiti o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije. Uz to, u junu se očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke za 0,25 postotnih bodova, iako poslednji podaci ne navode na čvrsti zaključak da se rast američke ekonomije ubrzava.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 odsto, na 7.525 bodova, a pariski CAC 0,66 odsto, na 5.307 bodova. U Njemačkoj se juče zbog praznika nije radilo.