Top lista 10 najpametnijih kompanija u 2017.

Svake godine urednici sajta Technologyreview prave listu 50 kompanija koje kreiraju nove mogućnosti kombinujući inovativnu tehnologiju i efektan i pametan poslovni model

Iydvojili smo prvih deset kompanija, a na listi su se našle gigantske kompanije koje svake godine postaju sve veće „Amazon“ i „Apple“, kao i „stara garda“ „IBM“ i „General Electric“.

Lista obiluje i ambicioznim startapima kao što su „SpaceX“, koji menja ekonomiju putovanja u svemir tako što pravi rakete za višekratnu upotrebu; „Face ++“ (11. mjesto), pionir tehnologije za prepoznavanje lica; i firme usmjerene na mogućnost 3D štampanja – „Carbon“ i „Desktop Metal“.

Lista od 10. do 1. mjesta izgleda ovako:

10. „Spark Therapeutics“

Sjedište: Filadelfija; Oblast: biomedicina; Vrijednost: 1.9 milijardi dolara.

Osim što se bavi načinima liječenja gubitka vida, kompanija takođe testira način za borbu protiv hemofilije B, poremećaja zgrušavanja krvi, i to intravenoznim tretmanom sa virusima koji nose korigovanu verziju gena koji kodira protein za koagulaciju krvi, pod nazivom „faktor IX“. Ništa vam nije jasno? Nije ni nama, pa se još više divimo mogućnostima biomedicine.

9. „Regeneron“

Sjedište: Taritaun (država Njujork); Oblast: biomedicina; Vrijednost: 55.5 milijardi dolara.

Ova kompanija koja se takođe bavi biomedicinom koristi informacije vezane za genetiku kako bi pomogla u liječenju vida. U martu ove godine otišla je korak dalje i objavila da će zajedno sa farmaceutskim gigantom „GlaxoSmithKline“ koristiti genetske podatke od čak (!) pola miliona volontera, kako bi pomogla istraživanje poboljšanja lijekova i povezanosti između DNA i bolesti, prije svega tumora.

8. „Tencent“

Sjedište: Šendžen (Kina); Oblast: Komunikacija/Povezanost; Vrijednost: 350 milijardi dolara.

Bila je ovo nevjerovatna godina za kineskog giganta „Tencent“, koji sadrži najveću kinesku društvenu mrežu „WeChat“, i najveću svetsku kompanu za video igrice. „WeChat“ već ima 900 miliona aktivnih korisnika, ali „Tencent“ ne staje – usavršava mobilnu aplikaciju koja nudi poruke, online igrice, kupovinu, muziku, video snimke, itd. Mnogobrojne funkcije privlače nove korisnike i zadržavaju postojeće, što kompaniji „Tencent“ omogućava da prodaje više reklama i svojih usluga. U aprilu ove godine, proglašen je među top 10 najvrijednijih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, zahvaljujući uspjehu u igricama, online reklamiranju, i poslovima vezanim za plaćanje.

7. „Kite Pharma“

Sjedište: Santa Monika (Kalifornija); Oblast: Biomedicina; Vrijednost: 5.7 milijardi dolara.

Ova kompanija koja proučava i bavi se imunoterapijom uzima dio bijelih krvnih zrnaca, koja se prirodno bore protiv infekcija, i mijenja ih kako bi se borile protiv raka. Ovo istraživanje najdalje je otišlo u borbi protiv određenih vrsta kancera, a trećina učesnika nije pokazivala znake bolesti šest mjeseci nakon liječenja.

6. „iFlytek“

Sjedište: Hefei (Kina); Oblast: Inteligentne mašine; Vrijednost: 6.8 milijardi dolara.

„iFlytek“ već dominira kineskim tržištem objekata i mašina koje prepoznaju glas, a sve je veći broj koji reaguje na komandni sistem – automobili, kuće, roboti i škole. Ova kompanija ulagala je i u startap koji pravi „kućne robote“ kao i u proizvode vezane za obrazovanje koje sadrže uređaje za instant prevođenje. „iFlytek“ je uspostavio i multimilionsku fondaciju koja investira u startapove povezane za vještačkom inteligencijom, bilo gdje na svijetu.

5. „Alphabet“

Sjedište: Mountain View (Kalifornija); Oblast: Komunikacije; Vrijednost: 673.9 milijardi dolara.

Kompanije koje su u sastavu „Alphabeta“, između ostalog, tehnološki su lideri u vještačkoj inteligenciji, vozilima koja sama upravljaju, i AR i VR. Kompanija „DeepMind“ proučava kako bi vještačka inteligencija mogla brže da oponaša ljude, projekat za samoupravljajuća vozila „Waymo“ tuži Uber, glavnog rivala, za intelektualnu svojinu, nakon što su top inženjeri zamijenili firme. Najpoznatija i najveća kompanija u sastavu ovog giganta je „Google“, koja radi na hardware-u, odnosno na VR opremi za platformu „Daydream“.

4. „23andMe“

Sjedište: Mountain View (Kalifornija); Oblast: Biomedicina; Vrijednost: 1.1 milijardi dolara.

Uočavate li koliko kompanije vezane za biomedicinu vrijede, a koliko za komunikacije?

Ova kompanija pionir je u „direktno-do-klijenta“ genetskom testiranju, i to na razne bolesti – od Alchajmerove do Parkinsonove. Koristi DNA koji izdvaja iz pljuvačke, a uzorke su im poslali klijenti, koji rezultatima – odnosno podacima o tome koliko su skloni bolestima – mogu da pristupe online. „23andMe“ sada ima više od 2 miliona klijenata širom svijeta, a njihovi proizvodi koriste se i u mnogim drugim projektima, uključujući istraživanja o ženskoj plodnosti, depresiji, čak i grickanje noktiju.

3. „Amazon“

Sjedište: Sijetl (Vašington); Oblast: Povezanost; Vrijednost: 479.3 milijardi dolara.

„Amazon“ koristi širok spektar tehnologije povezane sa vještačkom inteligencijom, uključujući i učenje mašina, procesuiranje jezika, računare, kako bi primjenila na buduće oblike kupovine i korišćenje računara i mobilnih telefona. „Asistent-mašina“ koji reaguje na glas „Alexa“ kontroliše sve od TV-a do automobila. Novija vijest iz Amazona jeste „kupovina bez plaćanja“.

2. „SpaceX“

Sjedište: Hatvorn (Kalifornija) ; Oblast: Transport; Vrijednost: 12 milijardi dolara.

„SpaceX“ je ove godine dokazao da je moguće da raketa odleti u svemir noseći teret, vrati ga, i posle malog sređivanja ponovo krene sa novim teretom. Rakete za putovanje u svemir za višekratnu upotrebu daleko su jeftinije i brže: one su od ključnog značaja za dugoročni cilj ove kompanije a to je da uspostavi interplanetarni transportni sistem. Startap je takođe smanjio vrijeme koje je potrebno da se prepravi reciklirana raketa i dovede u dobro stanje – od godinu dana na samo nekoliko mjeseci.

1.“Nvidia“

Sjedište: Santa Klara (Kalifornija); Oblast: Inteligentne mašine; Vrijednost: 90.9 milijardi dolara.

Iako „Nvidia“ i dalje zarađuje najviše novca od prodaje grafičkih kartica za video igrice, kompanija je objavila da je glavni provajder procesora za softvere za vještačku inteligenciju, i njihov biznis povezan sa inteligentnim mašinama počeo je brzo da napreduje. Kompanija je objavila da svi glavni internet provajderi i oni koji su zaduženi za „cloud-service“ koriste njihove čipove da ubrzaju procese, kao i kompanije koje prave samoupravljajuća vozila, poput „Toyote“.

(BIZLife)