LinkedIn objavio listu najbrže rastućih zanimanja

Karijere

Listom dominiraju tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM područja. Kao što je poznato, pojam STEM odomaćio se i kod nas, a satkan je od početnih slova četiri područja – science, technology, engineering i mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, prenosi “Novac.hr”.

Samo je nekoliko zanimanja koja su ušla na dragocjeni popis, a da nisu iz oblasti tehnologije, a lista se temelji na rastu potrebe za tim zanimanjima u prethodnih pet godina.

Jedino zanimanje sa srednjom školom koje ulazi u top 15 je zdravstveni tehničar. Nalazi se na devetom mjestu, a posebno su traženi u SAD-u. Riječ je o ljudima koji obilaze i pomažu osobama s poremećajima iz spektra autizma, ili pacijentima koji imaju neke druge mentalne zdravstvene smetnje koje zahtijevaju asistenciju, nadgledanje i pomoć.

Najtraženije zanimanje u svijetu prema analizi LinkedIna je stručnjak za vještačku inteligenciju (godišnja stopa rasta čak 74 odsto), drugi je inženjer za robotiku, a na trećem je naučnik za podatke.

Ovo zanimanje – u originalu Data Scientist, neupućenima zvuči kao “mlaćenje prazne slame”, ali riječ je o zanimanju koje u svijetu traži gotovo svaka kompanija i ustanova, prenosi Slobodna Dalmacija.

Analize koje oni rade podižu dobit poduzeća, istražuju ponašanje kupaca u okviru vlastitih usluga, proširuje to istraživanje na širu populaciju, rade statističke analize, prezentuju pronađene zakonitosti i predloge za unaprjeđenja usluga itd.

Više od 80 odsto najtraženijih zanimanja u Top 15 su iz IT struke. Na visokom četvrtom mjestu LinkedIn liste je i Full Stack razvojni inženjer. Riječ je o programerima koji održavaju softver i rade njegovu nadogradnju, a peti je opet posao iz IT sektora – inženjer za pouzdanost internet stranice.

Slijedi stručnjak za uspjeh klijenata, predstavnik za razvoj prodaje, inženjer podataka, stručnjak za internet sigurnost, bekend programer, direktor za prihode, klaud inženjer, JavaScript programer…