7 srpskih kompanija među 500 najuspješnijih u CIE

Ekonomija

Prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) 500 najuspješnijih kompanija ostvarilo je promet od 580 milijardi eura u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije

Najbolje plasirana srpska kompanija je „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) koja je za 11 mesta skočila na 72. poziciju, a slijede Naftna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mjestu, zatim „Fijat Krajsler Srbija“ na 152. mjestu, „Merkator S“ Novi Sad na 196, „Telekom Srbija“ na 265. mjestu, „Delez Srbija“ na 271, dok je „Srbijagas“ na 362. poziciji.

Najveći broj uspješnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 milijardi eura postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 odsto, odnosno 3,1 odsto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 posto ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.

To je doprinijelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10 odsto.

Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.