Svijet će uskoro dobiti novu najvišu građevinu

Kada ova, 1.000 metara visoka građevina, bude završena i otvorena 2020. godine, skinuće Burdž Kalifu sa trona najvišeg nebodera na svijetu, jer će biti viša za čitava 72 metra. Procjenjuje se da će ukupni troškovi izgradnje iznositi oko 1,4 milijarde dolara

Kula će biti dragulj Ekonomskog grada Džedaha, komercijalnog i stambenog projekta površine 5,3 miliona kvadratnih metara, koji će sadržati stambene objekte, hotele i kancelarije, kao i turističke atrakcije. Iako se danas ovaj objekat nalazi u sred pustinje, kula će uskoro biti centar razvoja novog ekonomskog grada.

Sa površinom od 243.866 kvadratnih metara i zgradom, koja će imati 252 sprata, kula će, takođe, obuhvatiti i najvišu svjetsku opservacionu palubu na 664 metara od zemlje, sa spoljaškom platformom na površini od oko 500 kvadratnih metara.

Drugi sadržaji ove kule uključuju hotel Four Seasons sa pet zvjezdica i 97 apartmana, uključujući sedam dupleksa. Kancelarije će se prostirati na sedam spratova, gdje će se nalaziti četiri stambena objekta koji će sadržati čak 325 stanova.

Liftovi će se podizati na rekordnu visinu od 665 metara i postizaće brzinu od oko 12,5 milja na sat. Drugim riječima, liftovi mogu prevesti goste na platformu za 66,5 sekundi.

Projektanti vjeruju da će Džedahov toranj biti centralna figura razvoja ove oblasti, koja predstavlja kapiju između Meke i Medine.