Ženski fudbalski transferi ‘mizernih’ 375 hiljada funti

Sport

Ženski fudbalski klubovi potrošili su ove godine 375.000 funti na međunarodne transfere, navedeno je u objavljenoj studiji Međunarodne fudbalske federacije (FIFA)

Studija, prva takve vrste koju je uradila FIFA, obuhvata period između 1. januara i 1. septembra, odnosno zimski i letnji prelazni rok. FIFA je navela da je izvještaj pomogao da se prikaže realnost finansija u ženskom fudbalu.

Za razliku od ženskih klubova, muški klubovi su ove godine na međunarodne transfere potrošili 5,4 milijarde funti.

Direktorka FIFA zadužena za razvoj ženskog fudbala Emili Šo rekla je da postoje jasni znaci da će finansije u ženskom fudbalu rasti. Stalne investicije svih aktera posljednjih godina su doprinijele brzom rastu ženskog fudbala na svim nivoim, navela je Šo.

FIFA je uzela u obzir samo one transfere koji su obavljeni preko njenog međunarodnog sistema, koji je za ženske klubove postao obavezan od januara.

U studiji se navodi da je samo 3,3 odsto transfera uključivalo naknadu, za razliku od situacije u muškim klubovima, gde je cifra iznosila 15,7 odsto. Od ukupno 577 transfera, u 94,5 odsto su bili transferi fudbalerki kojima su istekli ugovori (kod muškaraca 63,6 odsto).

Najaktivniji u prelaznim rokovima bili su kolumbijski klubovi, sa 69 transfera, u SAD 63, a u Švedskoj 52. (Beta)