Direktori sada zarađuju 320 puta više od prosječnog radnika

Karijere

Izvještaj Instituta za ekonomsku politiku (EPI) utvrdio je da su prosječne plate direktora u nekim od najboljih američkih kompanija 21,3 miliona dolara, a da tipičan radnik u nekoj od vodećih kompanija sada zarađuje 67.000 dolara godišnje.

Ovakve “pretjerane” plate generalnih direktora uglavnom predstavljaju problem jer doprinose sve većoj nejednakosti između rukovodioca i prosječnih radnika, prenosi Novaekonomija.rs.

Odnos zarade direktora nasuprot radnika 1965. godine bio je 21 prema 1, zatim 1989. se popeo na 61 prema 1, a 2019. je 320 prema 1, što jasno ukazuje da se nejednakost u platama neprestano povećavala posljednjih 50 godina.

Plaćanje generalnih direktora sada se u velikoj mjeri oslanja na akcije i nagrade koje su vezane za kompanijsku cijenu akcija, pa su tako zarade direktora pratile višedecenijski uspon tržišta.

Rješenje ovog problema je porez na bogatstvo, navodi se u izvještaju. To uključuje veće marginalne stope poreza na dohodak, korporativne poreze za kompanije koje imaju veću nejednakost u plati između direktora i radnika i takozvani “porez na luksuz”.

Pored oporezivanja, vlada bi mogla da donese zakone koji bi promenili strukturu korporativnog upravljanja, zaključuje se u izveštaju Instituta za ekonomsku politiku.