Fortune proglasio Elona Maska osobom godine

MANAGER

S imovinom vrijednom 167 milijardi dolara sredinom novembra pretekao je Billa Gatesa i postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu. Najveći dio tog porasta temeljio se na ekstremnom rastu vrijednosti dionica Tesle koji je u godinu dana iznosio oko 650 posto. Musk posjeduje 20 posto udjela u Tesli, a posebno je dobar dan za njega bio 7. decembar

Tog dana, u samo 24 sata, njegovo bogatstvo poraslo je za 9,7 milijardi američkih dolara, što je samo nešto manje od bruto društvenog proizvoda Nigera – države od 24 miliona stanovnika.

Toliko vozila ove godine želi da proizvede i prodati Tesla Motors. Dobri izgledi da ispuni taj cilj bili su jedan od glavnih podsticaja rastu cijene dionice kompanije čija je vrijednost dostigla svotu od 616 milijardi dolara pa ispada da Tesla ima vrijednost od 1,23 miliona dolara po svakom vozilu koje proizvede. Uz trenutni stepen profitabilnosti ulagačima će trebati 1287 godina da vrate svoje ulaganje, ali oni očito vjeruju da će prihodi i profit Tesle u bliskoj budućnosti značajno rasti. U ovom trenutku Tesla vrijedi više nego Volkswagen, Toyota, Nissan, Hyundai, GM, Ford, Honda, Fiat Chrysler i Peugeot zajedno.

Prvo je Musk na Twitteru spekulisao o tome bi li moguće dio imovine njegovih kompanija prebaciti u neku kriptovalutu, a onda dan kasnije objavio kratki tweet sadržaja “Jedna riječ: Doge”. Što je pod tim mislio nije jasno, ali nije ni važno. U tek nekoliko sati vrijednost DogeCoina, jedne od brojnih iteracija kriptovaluta i konkurenata najpoznatijeg Bitcoina porasla je za 20 posto.

Dosad je u nisku orbitu Zemlje lansirala Muskova kompanija SpaceX u sklopu svog Starlink projekta – kojem je cilj uspostaviti mrežu satelita koji će omogućavati ekstremno brz internet signal i još brojne druge usluge. Od ove godine mreža je u fazi testiranja, a ukupno se u sljedeće dvije godine planira lansirati još oko 11.000 satelita, prenosi Seebiz.eu.