Buffettova logika više ne važi

MANAGER

Već je jasno da su tehnološke dionice najveće ovogodišnje dobitnice. Na primjer, Tesla je uzletjela nevjerovatnih 670 posto, Amazon “samo” 70.

U međuvremenu, sve više blijedi tzv. value model investiranja na temelju analize poslovnih bilansa i kupovine temeljno podcijenjenih dionica. Ovaj model ulaganja utemeljio je još Benjamin Graham prije Drugog svjetskog rata, a milijarder Warren Buffett, naravno, pobrao je svjetsku slavu ovom filozofijom ulaganja. Problem je, kako piše The Economist, u tome što je ovaj koncept donio loše rezultate tokom posljednje decenije

Ko god je prije deset godina uložio jedan dolar u “value” dionice, danas ima samo 2,5 dolara, dok je tržište u cjelini naraslo 3,45 i 4,65 dolara ako iz proračuna izbacimo “value” dionice. Industrija upravljanja imovinom je pod velikim pritiskom, strategije koje su uvijek donosile rezultate ovog puta ne rade.

Naravno, preokret se može dogoditi brzo, baš kao i na prelazu vijeka, kada su investitori vrijednosti imali loše rezultate između 1998. i 2000. godine, a onda je uslijedilo pucanje balona u tehnološkom sektoru i stvari su odjednom izgledale drugačije.

Prije svega, “value” investitori moraju uzeti u obzir dvije radikalne promjene u globalnoj ekonomiji: Prva promjena odnosi se na rastuću ulogu nematerijalne imovine u bilansima komapnija (u SAD-u one već čine trećinu ulaganja), a druga je sve veća važnost eksternalija, troškova za koje je kompanja odgovorna, ali odbija da plati. Prema današnjoj doktrini, svaki value investitor trebao bi se nakrcati dionicama automobilskih i naftnih kompanija, čija budućnost takođe zavisi od količine emisije ugljen-dioksida.

Povećavanjem regulacije ti će troškovi biti još veći. Ukratko, ako je Graham prije gotovo stotinu godina napisao da je stari način ulaganja postao beskoristan, čini se da je sada vrijeme za novu investicionu paradigmu.