Američka banka spasava UEFA kroz projekat finansiranja klubova

Sport

Evropska kuća fudbala (UEFA) odabrala je Citigroup da predvodi pandemijski program finansijske pomoći klubovima u vrijednosti do sedam milijardi eura. Finansijski paket, kao i izbor američke banke koja će voditi projekat biće predstavljen izvršnom odboru UEFA u četvrtak.

Klubovima širom Evrope potrebna su finansijska sredstva nakon što su izgubili milijarde eura prihoda od početka pandemije korona virusa prošle godine, zbog odlaganja utakmica ili igranja bez publike. UEFA je procijenila da su evropski klubovi izgubili oko devet milijardi eura prihoda, prenosi FT.

Osnivanje fonda za pomoć klubovima trebalo bi da im pomogne da obezbede likvidnost, koja im je neophodna da prebrode krizu. Konačan obim finansijskog paketa i dalje se razmatra, ali bi trebalo da se počne sa fondom vrijednim dvije milijarde eura, a da se vremenom proširi na šest do sedam milijardi.

UEFA želi da stavi sredstva na raspolaganje što većem broju klubova koji učestvuju u njenim takmičenjima. Osnivanje fonda pokazuje da se sportske lige i vlasnici klubova sve više okreću finansijskim grupama za održavanje svog poslovanja, umjesto na sopstvene nezavisne izvore prihoda, kao što je bila praksa u proteklim decenijama, piše Biznis.rs.

Prema navodima medija iz oktobra, UEFA je mjesecima pregovarala sa bankama i privatnim kompanijama o stvaranju fonda. Pomoć bi najprije trebalo da bude dostupna klubovima koji se kvalifikuju za Ligu šampiona, Ligu Evrope i novu Ligu konferencija.