Šel neće kupovati ruski gas i naftu, zatvara pumpe u Rusiji

COMPANY

Britanski energetski div Šel saopštio je da će prestati da kupuje rusku naftu i prirodni gas.

Takođe će zatvoriti svoje benzinske pumpe, prekinuti poslove s avio-gorivom i sve druge operacije u toj zemlji zbog međunarodnog pritiska na kompanije da prekinu sve veze zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Šel je naveo u saopštenju da će se postepeno povući iz svih poslova s Rusijom sa ugljovodonicima, uključujući sirovu naftu, naftne derivate, prirodni gas i tečni prirodni gas, prenosi agencija AP.

Odluka je donijeta u trenutku kada porast cijena nafte potresa svjetska tržišta i samo par dana nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao Šel navodeći da je saznao da je ta kompanija u petak diskretno kupila naftu od Rusa, optuživši je za nastavak saradnje s vlastima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kuleba je u poruci na Tviteru napisao: ”Jedno pitanje za Šel: ‘Zar vam ruska nafta ne miriše na ukrajinsku krv?”’, navodi američka agencija.

“Vrlo smo svjesni da naša prošlonedjeljna odluka da kupimo rusku sirovu naftu koja će se prerađivati u benzin i dizel, iako je vođena prije svega našim razmišljanjem da se obezbijedi sigurno snabdijevanje, nije bila ispravna i žao nam je zbog toga”, izjavio je glavni izvršni direktor Šela Ben van Berden.

Prema njegovim riječima, profit od ograničenih, preostalih količina ruske nafte koje će kompanija preraditi biće usmjeren u poseban namjenski fond.