ETMAX: Vizija koja se ostvaruje

Interview

Najvažniji ETMAX-ov projekat je izgradnja solarnog parka u Nevesinju! To su koncesija i projekat, koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa u Evropi, čime preduzeće značajno svojim djelovanjem utičena izmjenu energetske slike u Republici Srpskoj i na povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu. Ukupna snaga solarnog parka će biti 500 megavata, a strukturu čine jedna elektrana od 200 MW i šest elektrana od 50 megavata

piše Slaviša Mirković      foto Aleksandar ARSENOVIĆ

ETMAX doo je preduzeće koje postoji nešto više od decenije. Tokom tog perioda, koji na najbolji način testira potencijal svakog preduzeća, poslovnog koncepta i vizije razvoja, ETMAX je prošao put od prve kompanije u BiH koja promoviše generisanje i korištenje solarne energije kod nas, do tržišnog lidera u ovom sektoru.

Počeci su, kao i uvijek, bili izazovni, u smislu da je tek trebalo razviti i uspostaviti sektor korištenja solarne energije kod nas. Tada je ideja vlasnika preduzeća bila inovativna, ispred tadašnjeg vremena, a danas predstavlja jedan od najvažnijih pravaca održivog razvoja i dobre poslovne prakse svake kompanije, koja želi da djeluje istovremeno profitabilno i društveno odgovorno.
– Prve elektrane, koje je ETMAX izgradio, bile su na vlastitim objektima, jer sopstvena iskustva i informacije iz prve ruke su najvažnije, da biste mogli zainteresovanim investitorima ponuditi najbolja rješenja. Odgovoran pristup, orijentisanost na klijente su doprinijeli razvoju preduzeća, da bi nakon nekoliko godina rada, došli do kompanije koja je projektovala i izgradila najviše fotonaponskih sistema u BiH. Portfolio, na koji smo danas u ETMAX-u izuzetno ponosni, nosi sa sobom odgovornost i obavezu daljeg razvoja, jačanja kapaciteta, a posebno kompetencija zaposlenih – kaže Siniša Maksimović, osnivač i direktor kompanije.

Od osnivanja do danas, ETMAX je instalirao oko  60 MW snage, na cijelom prostoru BIH, što je rezultat koji pokazuje ogroman potencijal za korištenje solarne energije kod nas

Vizija razvoja, onako kako je zamišljena kada je preduzeće osnovano, vrlo brzo je počela da se ostvaruje, ali i da dobija novu dimenziju, u smislu praćenja tehnologije, zahtjeva klijenata, razvoja inovacija. Jedan od važnih momenata u razvoju preduzeća bila je svakako uspostava vlastitih proizvodnih kapaciteta, što je rezultiralo ponudom novih proizvoda, zasnovanih na radu razvojnih inženjera ETMAX-a. Danas, ovi proizvodi čine dio komponenti fotonaponskih sistema koje ETMAX gradi, a cilj je da taj udio vremenom bude što značajniji. Jer, u ETMAX-u smatraju da imamo domaće stručnjake, koji mogu da postignu izuzetno visoke standarde u razvoju proizvoda, kvalitetu projektovanja i izvođenja fotonaponskih sistema.
– Preduzeće je prepoznatljivo po kvalitetu projektovanja i izvođenja fotonaponskih sistema, opremi i rješenjima, koja su pokazala da visok nivo profesionalnosti daje dugoročno najbolje rezultate. Kada se posmatraju brojevi, ETMAX je do danas projektovao i izgradio preko 250 solarnih elektrana, koje su različitih dizajna, namjene, kapaciteta. Elektrane na zemlji i na objektima, koje gradi ETMAX, opremljene su po najvišim standardima. Pristup preduzeća je zasnovan na uspostavi povjerenja sa investitorima, kao i korisnički orijentisanim pristupom u svim fazama procesa.

Od osnivanja do danas, preduzeće je instaliralo oko 60 MW snage, na cijelom prostoru BIH, što je sigurno rezultat koji pokazuje ogroman potencijal za korištenje solarne energije kod nas, kao i kapacitet ETMAX-a, da svojim radom značajno doprinosi samoj uspostavi, kao i daljem razvoju sektora.
– Trenutni planovi preduzeća, kada se govori o izgradnji su na bazi 60 i više MW, što je samo po sebi razvojni okvir, koji će olakšati, dinamizirati i ubrzati energetsku tranziciju kod nas. Fotonaponski sistemi velikog kapaciteta dugoročno postižu efikasnu i održivu tranziciju na obnovljive izvore energije, osiguravajući energetsku nezavisnost zasnovanu na sopstvenim proizvodnim resursima. Dakle, kada posmatramo ove rezultate, možemo uočiti da je ETMAX-ova vizija ostvarena, ali i da je redefinisana za buduće vrijeme, za nove izazove i okolnosti. U središtu mnogih dešavanja, energetska stabilnost je na prvom mjestu i to je ono što će obilježiti narednu dekadu i ETMAX-ovog rada i djelovanja.

Prve elektrane, koje je ETMAX izgradio, bile su na vlastitim objektima, jer sopstvena iskustva i informacije iz prve ruke su najvažnije

Trenutno, jedan od najvažnijih i najvećih ETMAX-ovih projekata je izgradnja solarnog parka na području Nevesinja. To su koncesija i projekat koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa na području Evrope, čime značajno svojim djelovanjem mijenjamo energetsku sliku i povećavamo udio obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu.
– Pošto se radi o jednom od prvih solarnih parkovima u Republici Srpskoj, postoji potpuna opravdanost investiranja u proizvodne sisteme ovog ranga, jer je njihov dugoročni strateški značaj izuzetno važan. Projekat je u potpunosti u skladu sa strateškim opredjeljenjem Republike Srpske za povećanje udjela proizvedene energije porijekolm iz OIE, a upravo su solarni parkovi jedno od idealnih rješenja. Ukupna snaga solarnog parka će biti 500 megavata, a strukturu čine jedna elektrana od 200 MW i šest elektrana od 50 megavata. ETMAX će u ovaj, najvažniji projekat preduzeća do sada, uložiti pored finansijskih sredstava i znanje generisano tokom decenije i više, kao rad i reference.

Za Republiku Srpsku, projekat ovog obima znači regionalnu i širu konkurentnost, pozicioniranje domaćih kompanija na velikim, strateški značajnim projektima i sasvim sigurno otvara vrata bržem i dinamičnijem napretku sektora u cjelini. Benefiti izgradnje elektro energetskih objekata velike instalisane snage su i u otvaranju održivih radnih mjesta i lokalnom zapošljavanju, te podsticanju razvoja lokalnih zajednica. Upravo nam je ekspanzija gradnje fotonaponskih sistema pokazala kako se može na najbolji mogući način unaprijediti i dinamizirati lokalni razvoj, bez štetnih uticaja na životnu sredinu, bez degradiranja zemljišta, poštujući u potpunosti koncept održivosti.

Solarni park Nevesinje je projekat koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa u Evropi

Prateći sopstvenu viziju, ETMAX je kroz prethodni period pokazao da je moguće da lokalno preduzeće napravi tehnološki, resursni, proizvodni skok do sektorskog lidera, prije svega zahvaljujući radu, znanju, posvećenosti i orijentisanosti na korisnike.
– Društvena odgovornost je važan segment poslovanja preduzeća, a ETMAX je razvija na više načina, kroz odgovoran odnos prema zaposlenima, klijentima, društvenoj zajednici, do ostvarivanja konkretnog pozitivnog ekološkog otiska u BIH. Kada posmatramo naše vlastite proizvodne kapacitete – elektrane, kao i sve elektrane koje smo do danas izgradili za naše klijente, smanjenje emisije C02, koje smo na taj način omogućili klijentima, ili smo je sami ostvarili, je podatak koji govori za sebe, ali i pokazuje značaj rada u sektoru OIE na odgovoran i posvećen način. Novi planovi, novi izazovi i nova dostignuća su pred nama i sasvim je sigurno da će ETMAX i dalje raditi na promjeni slike našeg društva na bolje, isključivo kroz rad, znanje i najbolja rješenja.

Kolektiv ETMAX-a je neprekidno rastao i danas broji oko 70 zaposlenih, sa daljom tendencijom rasta, kao i planovima za razvoj novih proizvoda, unaprjeđenje poslovanja i nove koncepte.
– U zaključku, možemo naglasiti da se ETMAX-ova vizija ostvarila na najbolji mogući način, da je postignuto mnogo, ali da su najbolji projekti i dostignuća, tek pred nama. Planovi su brojni, vizija razvoja je jasna i uvijek prisutna, a vrlo je izazovno i podsticajno za preduzeće da istovremeno gradeći sebe, posmatra i napredak sektora u kome posluje. ETMAX je sigurno preduzeće, koje će obilježiti i naredni period i vrlo vjerovatno daleko više, nego što je to danas.