DALIBOR DRINIĆ: Kulaši su banja sa tradicijom gostoprimstva

Interview

Termalna voda Banje Kulaši jedna je od tri u Evropi i jedna od sedam u svijetu sa visokoalkalnom i bakteriološki potpuno sterilnom vodom niske mineralizacije. Obnovom 2015. godine formiran je moderan, renoviran kompleks koji zadovoljava sve standarde komfora i udobnosti, a profesionalno osoblje svaki boravak u banji čini jedinstvenim

razgovarala SVJETLANA IVANOVIĆ      foto Aleksandar ARSENOVIĆ

Legenda kaže da se plemeniti, ali dugo vremena veoma bolestan konj, srušio od slabosti i pao u izvor iz kojeg je šikljala voda. Ispostavilo se da je voda ljekovita, jer se konj u roku od tri dana oporavio, osnažio i izgledao kao da nije bio bolestan. Po istoj legendi, konj se zvao Kulaš, i po njegovom imenu mjesto sa ljekovitom vodom je dobilo ime Kulaši. I danas se to ime veže za ljekovitu vodu, a tamošnja banja diči se da je jedna od tri u Evropi i sedam u svijetu sa takvim visokoalkalnim sastavom. Banju Kulaši je 2014. kupio Dubravko Zemun iz Prnjavora, da bi sledeće godine počeli sa renoviranjem, prvo hotelskog dijela, a zatim ambulante i bazena. Radovi su završeni i svečano otvaranje je upriličeno u junu 2016. Tokom narednih sedam godina bilo je novih zahvata, pa je 2017. izgrađen otvoreni bazen, 2018. dograđen dječiji bazen, a 2019. je početa gradnja spa bazena, koji je otvoren 2021. godine.
-Na tome se ne završavaju ambicije u Kulašima, a planovi idu u smjeru povećanja smještajnih kapaciteta i izgradnje fabrike vode, čime bi njena ljekovitost bila upakovana u flašu – kaže Dalibor Drinić, izvršni direktor Banje Kulaši.

– Trenutni smještajni kapaciteti Banje Kulaši su 111 kreveta. Imamo 52 dvokrevetne sobe, jednu jednokrevetnu i dva apartmana, dvokrevetni i četvorokrevetni. Nameće se potreba za proširenjem kapaciteta i imamo idejno rješenje za izgradnju novog hotela sa 90 kreveta, čime bi kapacitet povećali na 201. Međutim, još se nismo u potpunosti odlučili za to, jer postoje ideje da se gradi hotel, tako da će naredni period biti vrijeme u kome ćemo odlučiti šta je najbolje rješenje za banju. Kad to odlučimo, pribavićemo ponude građevinskih firmi, tako da ćemo znati koliko je potrebno da se uđe u takvu investiciju. Osim povećanja kapaciteta, biće potrebno proširenje nekih pratećih sadržaja, kao što su restoran, vešeraj i slično.

Banja Kulaši je u bivšoj državi bila poznata po liječenju kožnih oboljenja

Kako teku planovi sa izgradnjom fabrike vode?
– U aprilu smo uradili bušotinu dubine 90 metara i pronašli vodu koja je po sastavu ista kao naša termomineralna voda, uz razliku što je nešto toplija, jer njena temperatura iznosi 31,5 stepen, dok je iz ranije bušotine eksploatisana voda koja je 27-28 stepeni. Ostaje nam da uradimo hidrološka istraživanja u saradnji sa IJZ Republike Srpske. Konačna namjera je da to iskoristimo za gradnju fabrike vode, u kojoj će biti pakovana dva tipa vode. Naša voda je visokoalkalna, pH vrijednosti 11,75, a da bi se takva voda prodavala, to bi moglo samo u apotekama kao medicinski preparat. Da bi prodavali takvu vodu kao robu široke potrošnje, bilo bi potrebno da se njena alkalnost smanji na pH 9.

Krajem prošle godine smo započeli sa detaljnim hidrogeološkim istraživanjima novih bušotina po Projektu detaljnih hidrogeoloških istraživanja slabomineralne visokoalkalne vode

Kakve su pogodnosti vaše vode zbog kojih vjerujete da je treba ponuditi na tržištu?
– Sve više hotela i spa centara se fokusira na detoks programe, jer je to popularno i traženo među ljudima. Visokoalkalna voda, kakvu ima Banja Kulaši, izuzetno je pogodna za detoksikaciju organizma. Takođe je poznato koliko su neke vode koje imaju ph vrijednost do 9, popularne na tržištu, tako da vjerujem da bi naša voda koja bi imala visoku ph vrijednost bila pravi hit. Isto važi i za vodu koja bi se prodavala u apotekama. Konzumiranje visokoalkalne termomineralne vode Banje Kulaši liječi oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, oboljenja želuca i crijeva, hronični gastritis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, tako da bi zbog svih tih pogodnosti mogla da ima široku primjenu.

Šta nudi Banja Kulaši i po čemu je specifična?
– Nudimo hotelski smještaj, medicinski i rekreativni program, wellness usluge i usluge restorana. Na raspolaganju imamo šest bazena od kojih su tri termalna bazena (jedan zatvoreni, jedan poluotvoreni i dječiji), dva sezonska otvorena bazena i spa bazena sa običnom vodom. Kupanje u visokoalkalnoj termomineralnoj vodi Banje Kulaši liječi psorijazu, ekceme, akne i druga degenerativna reumatska oboljenja, reumatoidni artritis, ginekološke infekcije, postoperativna oboljenja.

Često se kaže da se u Kulašima psorijaza liječi i spolja, ali i iznutra, posebnim menijem?
– Banja je još u bivšoj državi bila poznata po liječenju kožnih oboljenja. Mi ne odustajemo od onog po čemu smo poznati, pa osim spoljašnjeg liječenja psorijaze, vodimo računa da pacijentima ponudimo ishranu koja će im pomoći u liječenju. Prilagodili smo ishranu za mnoge bolesti. Nutricionista Inga Marković nam je odradila preporuku za više tipova bolesti, tako da je naš svakodnevni meni prilagođen raznim oboljenjima.

Vaša banja je specifična po tome što ima zanimljive proizvode koji se koriste u medicinske i estetske svrhe. O čemu se radi?
– Termalnu vodu u vidu spreja smo predstavili u maju 2020. godine i nju je moguće pronaći u domaćim apotekama i u našoj prodavnici. Vjerujem da ovaj proizvod može ostvariti značajne komercijalne rezultate, jer nažalost broj onih koji imaju psorijazu i druge slične kožne probleme nije mali, potrebno je samo da približimo potrošačima blagotvornost ovog proizvoda. Godinu nakon toga smo plasirali masku za lice, Peloidni namaz, Peloidni puder i Peloidno pakovanje. To su proizvodi koji imaju izuzetno dejstvo u njezi osjetljive, nadražene i alergijama sklone kože, i djeluju osvježavajuće, smirujuće i protivupalno.

Najviše stranih gostiju je iz Slovenije i Hrvatske, slijede Poljska, Srbija, Austrija i Njemačka, te poneki gost iz specifičnih zemalja poput Perua, Kolumbije, Izraela…

Kakvi su vaši rezultati što se tiče broja noćenja?
– U prvoj polovini ove godine imali smo 3.300 noćenja više u odnosu na prethodnu koja je bila rekordna, odnosno povećanje od 28 odsto. Broj noćenja stranih gostiju u prvoj polovine ove godine je oko 32 odsto. Imamo povećanje i kada je riječ o finansijskim prihodima, ali povećali su se i rashodi. U suštini smo zadovoljni i nadamo se da ćemo u u ovoj godini imati rekordan broj noćenja u odnosu na prethodne godine.

Ko su strani gosti koji posjećuju Banju Kulaši?
– Najviše stranih gostiju je iz Slovenije i Hrvatske, slijede Poljska, Srbija, Austrija i Njemačka. Imamo goste iz specifičnih zemalja, ove godine je to Peru, ranijih godina je bio poneki gost iz Kolumbije, Izraela. Ovih dana smo imali pedesetak gostiju iz poljskog grada Boleslaviec koji su kod nas boravili osam dana, a na njih gledamo kao na domaće goste. Neki od njih su potomci ljudi koji su odselili iz okoline Prnjavora, Srbca i Laktaša. Vole da obilaze ovaj kraj, mjesta gdje su živjeli njihovi preci. Grupe iz Poljske nam ponovo dolaze krajem jula i početkom septembra.

VODA pH 11.75
Konzumiranje visokoalkalne termomineralne vode Banje Kulaši liječi oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, oboljenja želuca i crijeva, hronični gastritis, povišen krvni pritisak, bilijarnu diskineziju, te hronični kalkulozni holecistitis

HOTELSKI SMJEŠTAJ na bazi pansiona ili polupansiona – standard noćenje, rehabilitacijski program, vikend paketi, relaks paketi…

MEDICINSKE USLUGE obavlja profesionalno osoblje u sklopu banjske rehabilitacije kao i specijalističke usluge fizijatra i dermatovenerologa

UGOSTITELJSKE USLUGE RESTORANA u sklopu banjskog kompleksa koje prate savremene standarde i preporuke nutricioniste

PELOIDNI PROIZVODI
Peloid Banje Kulaši, u vidu praha i namaza, predstavlja prirodni proizvod mješavine glinovito-alevritskog zemljišta i visokoalkalne niskomineralne termaIne vode iz prirodnih izvora. Peloidni proizvodi (Maska za lice 100 ml, Peloidni namaz 350 ml, Peloidno pakovanje 600 ml i Peloidni puder 450 grama) imaju, zbog svog sastava, izuzetno dejstvo u njezi osjetljive, nadražene i alergijama sklone kože. Djeluje osvježavajuće, smirujuće i protivupalno, koži vraća vlažnost, elastičnost i podstiče njeno obnavljanje.

VODA U SPREJU
Termalna voda u vidu spreja 250 mililitara predstavlja univerzalni proizvod, u čiji sastav ulazi hiperalkalna oligomineralna voda sa ljekovitim svojstvima za kožu lica i tijela. Nezamjenjivo sredstvo za dobijanje maksimalnog rezultata u čišćenju, hidrataciji i zaštiti kože. Veoma brzo osvježava kožu, uspostavlja pH-balans i štiti od vanjskih uticaja