Svjetske berze pod velikim stresom

  • In Berza
  • 7. February 2018.
  • 484 Views
Svjetske berze pod velikim stresom

Svjetske berze nastavljaju da bilježe velike gubitke, poslije dramatičnog pada prethodnog dana na Vol stritu

Pad usljed opšte rasprodaje akcija, koji se ubrzao juče s najvećim gubitkom industrijskog indeksa Dau Džonsa od avgusta 2011, podstaknut je strahovima da bi američke Federalne rezerve mogle da brže podižu referentnu kamatu nego što se očekivalo, navodi agencija Asošiejtid pres.

Evropski indeksi su duboko u minusu, mada su ublaženi još veći gubici s početka trgovanja. Nemački DAX je u padu od 1,9 odsto, a francuski CAC 40 i britanski FTSE 100 od 2,1 odsto.

Japanski Nikei 225 završio je s gubitkom od 4,7 odsto, mada je u jednom trenutku bio ogromnih sedam odsto u minusu. Hongkonški Hang Seng pao je 5,1 odsto, Šangajski kompozitni indeks 3,4 odsto, južnokorejski Kospi 1,5 odsto, a australijski S&P/ASX 200 3,2 odsto.

Dau Džons juče je izgubio 4,6 odsto vrijednosti, a Standard end Pur 500 4,1 odsto.

Gubici kao prethodnih dana na berzama nisu neuobičajeni posebno posle dužeg vremena rasta indeksa. Pad od 10 odsto s posljednjeg rekorda se definiše kao korekcija, dok se pad od 20 odsto naziva tržište medveda (bear markets). Američki Standard end Pur 500 je pao za 7,8 odsto u odnosu na rekordnu vrijednost 26. januara.

Pad od 10 odsto ili više je uobičajen dok su tržišta u usponu. Korekcije nije bilo u posljednje dvije godine, a mnogi smatraju da su akcije precijenjene.

Gubici se bilježe i na drugim tržištima. Cijene nafte nastavljaju da padaju, kao i vrijednost kriptovalute bitkoin koji je prošle godine investitorima mogao donijeti ogromne profite.

Vrijednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,73 odsto na 63,68 dolara po barelu, dok je cijena nafte Brent pala za 0,75 odsto na 67,11 dolara po barelu.

Bitkoin je s padom od 8,5 odsto na 6.325 dolara koliko je posljednji put vrijedio sredinom novembra, pokazuju podaci portala coindesk. Bitkoin je u decembru u jednom trenutku vrijedio više od 19.000 dolara, a na početku ovo godine je bio iznad 17.000 dolara.

Preporučujemo vam i sljedeće: