Zgrada filharmonije koja je impresionirala svijet

 

Spektakularna zgrada filharmonije u Hamburgu „Elbphilharmonie“ se smatra jednom od najimpresivnijih savremenih građevina u Evropi

Švajcarska arhitektonska kompanija „Hezog & de Meuron“ kreirala je staklenu strukturu čija je izgradnja koštala čak 789 miliona eura.

Iza jedinstvene talasaste fasade krije se spektakularna centralna koncertna dvorana sa preko 2000 mjesta, izgrađena od 10.000 jedinstvenih akustičnih panela koji prekrivaju tavanicu, zidove i balustrade.

Najveća od tri koncertne dvorane izgrađena je pomoću parametričkog dizajna, procesa u kojem dizajneri koriste algoritme kako bi kreirali formu predmeta. Svaki od 10.000 gipsanih panela dobio je jedinstven oblik zahvaljujući algoritmima.

Na panelima se nalazi ukupno milion ćelija – malih rebrastih udubljenja prečnika od četiri do šesnaest centimetara, čija je uloga da oblikuju zvuk u dvorani. Kako objašnjava Benjamin Koren, kada zvučni talas dođe do panela, neravna površina ga ili apsorbuje ili rasprši. Svaki panel utiče na zvuk na različit način, a zajedno čine da dvorana bude perfektno akustična.

Osim koncertih dvorana, u zgradi se nalaze hotel i ekskluzivni stambeni kompleksi. Najskuplji apartman pruža pogled na Hamburg i rijeku Labu.

Arhitekti su projektovali i javni trg koji se prostire na 4000 kvadratnih metara i izdiže 37 metara iznad nivoa rijeke.