Matrix Power Watch je sat koji se napaja toplotom tijela

Matrix PowerWatch je prvi pametni sat koji se napaja toplotom ljudskog tijela i koristi novu termoelektričnu tehnologiju koja toplotu pretvara u električnu energiju

Problem veličine i kapaciteta baterije je veoma izražen kod pametnih satova, pa je to i jedan od razloga zašto ih nema više na tržištu. Startup kompanija imena Matrix pokušaće da riješi ovaj problem tako što u sat uopšte neće ni ugraditi bateriju.

Ova zanimljiva tehnologija je još u razvoju, pa je za sada na ovaj način moguće dobiti dovoljno energije za osnovne funkcije sata: prikaz vremena, brojanje koraka i slično. Prilikom skidanja sa ruke, sat prelazi u hibernaciju, te se iz nje budi ponovnim stavljanjem na ruku.

Obzirom na izostanak konektora za napajanje, sat je vrlo otporan na vremenske uslove, a proizvođač navodi i otpornost na vodeni pritisak do dubine od 50 metara.

Proizvodnja sata bi trebala početi krajem 2017. godine kada će Matrix pokušati da se svrsta među najbolje pametne satove na tržištu. Predviđa se da će se do se sigurno pojaviti barem tri-četiri slične tehnologije i još više sličnih startup kompanija.