Najskuplji časovnik na svijetu – Patek Philippe

Rijetki časovnici imaju neku klasičnu važnost koju mogu spoznati pravi poznavaoci, kolekcionari i oni koji su ključni dio horološkog svijeta

Iako Rolex modeli najčešće dominiraju aukcijama časovnika, nevjerovatno klasičan i elegantan Patek Philippe model je ovog puta u našem centru pažnje. Ovaj časovnik je kreacija iz osamdesetih godina, a ovaj Calibre 89 model će biti aukcijski prodat u Ženevi na Sotheby’s Important Watches aukciji, koja se održava 14. maja. On je već proglašen zvijezdom predstojeće aukcije, a procjenjuje se da će dostići cijenu od 8 do 11 miliona dolara, što je vrijedno svake pare, ako uzmemo u obzir sve vrste vrijednosti ovog unikatnog dijela horološke istorije.

Kreiran da postane ultimativna ekspresija horološke umjetnosti, Calibre 89 je najkomplikovaniji Patek Philippe model ikada viđen. On ima 33 komplikacije i 8 cm u prečniku, sa debljinom od 4 cm i težinom od 1.1 kg. Sa svih svojih 1.728 komponenti ukupno, ovaj časovnik je originalno proizveden u četiri boje – žutoj, bijeloj, roze zlatnoj i boji platine. Trenutna žuta verzija ovog modela prethodno je prodata 2009.godine, po cijeni od 5.1 miliona dolara, da bi prošle godine na Christie’s aukciji dostigla cijenu od 11 miliona dolara. (Luxlife)