Predstavljen najskuplji dizajnerski pametni sat

Louis Vuitton Tambour Horizon s cijenom od 16.500 kuna najskuplji je dizajnerski pametni sat

Ponekad nam se čini kako je različitim firmama postala stvar prestiža napraviti i na tržište izbaciti pametni sat. Od firmi koje proizvode sportsku opremu pa sve do tradicionalnih proizvođača satova. Posljednji u nizu koji se pridružio klubu proizvođača pametnih satova poznati je modni dizajner Louis Vuitton.

Francuska modna kuća iznenadila je sve kada je predstavila Tambour Horizon, pametni sat koji u sebi sadrži svu potrebnu tehnologiju koju kupci mogu očekivati od pametnog sata, ali zapakovanu u dizajnersko kućište koje je karakteristično za Louis Vuitton.

Za razliku od drugih satova, Tambour Horizon ima omjer od samo 42 milimetra, što ga čini najmanjim od svih luksuznih pametnih satova. Takođe, to je jedini pametni sat koji radi i u Kini.

U Louis Vuittonu na pametnom satu radili su posljednje dvije godine u saradnji s Googleom i Qualcommom kako bi bili sigurni da će konačni proizvod biti ponajprije luksuzni sat predivnog dizajna.

Iako ga pokreće Android operativni sistem, on je u potpunosti prilagođen stilu Louis Vuittona pa tako ima ugrađene neke mogućnosti koje su karakteristične upravo za tu francusku modnu kuću.

– Ne znamo u kojem će smjeru ići industrija povezanih predmeta, ali znamo da će biti popularna. Moramo predvidjeti što će se dogoditi, a to možemo napraviti na dva načina – ili sjediti na marginama i posmatrati ili uskočiti i biti glavni – istakao je prilikom predstavljanja pametnog sata izvršni direktor Louis Vuittona Michel Burke.

Uz cijenu od oko 2.500 dolara Tambour Horizon najskuplji je luksuzni pametni sat na tržištu. Međutim, čini se kako Louis Vuitton ozbiljno razmišlja o uvođenju tehnologije u svoje proizvode. Iako nisu precizirali što će od tehnologije koristiti u svojim budućim proizvodima, nagađa se kako bi u budućnosti pametni sat mogao biti povezan s pametnom prtljagom kako bi korisnici uvijek mogli znati gdje se nalazi.