Tramp predlaže prodaju strateških rezervi nafte SAD

Bijela kuća planira da proda polovinu nacionalnih strateških rezervi nafte (SPR) kako bi srezala javni dug, u okviru serije izmjena predloženih radi promjene uloge federalne vlade na energetskim tržištima, javlja agencija “Bloomberg”

Prvim prijedlogom budžeta američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je djelimično predstavljen u ponedjeljak, predviđeno je prikupljanje 500 miliona dolara u fiskalnoj 2018. godini od prodaje nafte iz SPR, i čak 16,6 milijardi dolara od prodaje nafte u narednoj deceniji.

Prijedlogom se, takođe, poziva na povećanje državnih prihoda time što bi se omogućilo bušenje u Arktičkom nacionalnom rezervatu divlje prirode.

Međutim, predsjednički prijedlog budžeta, kako navodi njujorška agencija, obično pretrpi značajne izmjene u Kongresu, ali barem pruža uvid u prioritete Bijele kuće.

Američke Strateške rezerve nafte (SPR) trenutno sadrže 687,7 miliona barela nafte na određenim lokacijama u Teksasu i Luizijani, a omogućavaju brzu preraspodjelu tog energenta u slučaju prirodnih katastrofa ili neplaniranih nesrećnih slučajeva, navodi se na sajtu američkog Ministarstva za energetiku.