Jagma za stanovima, cijene opasno skaču

Cijene nekretnina u Parizu ovog će ljeta po svemu sudeći dostići nove rekorde

Kupci, među kojima i mnogo Britanaca, jagme kako bi se dokopali stanova u elitnim kvartovima francuske prestonice, pokazuju podaci notara.

– Broj kupaca nezaustavljivo raste. Potražnja je nadmašila ponudu, naročito za luksuznim nekretninama, možda i zbog Bregzita – izjavio je javni bilježnik Tijeri Delesal, prenosi agencija Frans pres.

Dok su Italijani najveća grupa stranih kupaca stambenih jedinica u Parizu, sa udjelom od 17 odsto u ukupnom broju nekretnina prodatih ne-Francuzima, Britanci su se probili na drugo mjesto sa učešćem od 10 odsto u ukupnom broju ovih transakcija.

Već u prva tri mjeseca ove godine, cijene izgrađenih stanova u Parizu porasle su za 5,5 procenata na 8.450 eura po kvadratnom metru, prema procjeni iz izvještaja Komore notara Pariza i Il-de-Frans regiona.

U julu bi cijene mogle dodatno da skoče na 8.800 eura po kvadratnom metru, predviđa se u izvještaju na osnovu predugovora pripremljenih za potpisivanje.

Prethodni rekord u pogledu cijena stambenih nekretnina u visini od 8.460 eura po metru kvadratnom zabilježen je u ljeto 2012. godine.

U gradskim četvrtima ili „arondismanima“, cijene stanova su uzletjele na preko 11.000 eura po kvadratu, dodaju javni beležnici, a navodi Frans pres.