Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi u blagom minusu

Na evropskim berzama u utorak se ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči parlamentarnih izbora u Britaniji i drugih političkih događaja koji bi moglo osjetnije uticati na tržišta

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,3 odsto, oslabivši drugi dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,15 odsto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,30 na 12.784 boda, a pariski CAC 0,35 odsto, na 5.289 bodova.

Na evropskim se berzama jutros trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

Ove se nedjelje u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, a prednost konzervativaca premijerke Therese May smanjena je u odnosu na prethodne nedjelje. Uz to, u Washingtonu se očekuje svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije.

Kako mediji pišu, Comey planira svjedočiti o njegovom razgovoru s Trumpom u kojemu ga je predsjednik zatražio da odbaci istragu o savjetniku za nacionalnu sigurnost Mikeu Flynnu, kojeg je Trump otpustio kada se saznalo za njegove razgovore s ruskim zvaničnicima.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što su juče Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prekinuli diplomatske i druge veze s Katarom kojeg optužuju za potporu terorizmu.

Ulagači se plaše da bi se Katar mogao povući iz OPEC-ova dogovora o smanjenju proizvodnje. Nakon što je juče pala za 0,55 odsto, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula daljih 0,5 odsto, na 47,18 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,4 odsto, na 49,26 dolara, nakon što je juče izgubio 1 odsto.