Filip Moris traži da se poskupljenje cigareta odloži do januara

Kompanija “Filip Moris” tražila je od Ministarstva finansija da se odustane od povećanja akcize na cigarete od 1. jula koje je Fiskalnom strategijom predloženo da bude 30 eura na hiljadu komada cigareta, sa sadašnjih 24 eura

Iz ove kompanije su, kako saznaje Pobjeda, zatražili da to povećanje, koje bi, po procjenama, cijenu cigareta povećalo i do 30 ili 40 centi po paklici, bude odloženo za 1. januara naredne godine.

Dok se čeka odgovor Ministarstva finansija, redakciji Pobjede su iz “Filip Morisa” jedino potvrdili da su se obratili sa zahtjevom Ministarstvu finansija, ali nisu iznosili nikakve detalje.

– Iznijeli smo svoju zabrinutost zbog prijedloga brzog i naglog skoka akciza, koje bi neminovno dovelo do neželjenih pomjeranja na tržištu. Ministarstvo finansijaje sa odgovarajućom pažnjom saslušalo argumente zasnovane na našim iskustvima, naročito u regionu, i narednih dana očekujemo rezultate analize naših sugestija – kazala je izvršna direktorica “Filip Morisa Montenegro Svetlana Vuksanović.

Ona je dodala da “Filip Moris”, kao odgovoran partner Vladi na svim tržištima na kojima posluje, uvijek razgovara sa Ministarstvom finansija o akciznoj politici.

I ministar finansija Darko Radunović prije četiri dana na samitu guvernera i ministara finansija regiona je potvrdio da su razgovarali sa “Filipom Morisom.

Sada se čeka kakva će biti preporuka međunarodnih partnera oko ovog prijedloga jer je on važan dio Fiskalne strategije koja je usaglašena sa MMF-om i Svjetskom bankom. Da se nešto čeka, pokazuje i to što Prijedlog fiskalne strategije koju je Vlada usvojila 9. juna još nije objavljen u dokumentima, jedino je nacrt strategije objavljen na sajtu Ministarstva finansija.