Samsungova vizija kuće budućnosti

Način na koji spavamo, jedemo i povlačimo se iz svijeta koji nas okružuje spreman je za značajan preobražaj, izjavio je prošle sedmice na Web Summitu David Eun, šef kancelarije za inovacije Samsunga, izvještava Euronews.

Eun je predstavio skicu Samsungove vizije za kuću budućnosti. Cilj je podsticanje iskustava na osnovu tehnologije i inovacija, rekao je, „onakav kakav nikad prije nismo vidjeli.“

S pojavom 5G mreže, postotak priključenih uređaja u kući će i dalje rasti, „a u skoroj budućnosti pitanje neće biti koliko je uređaja povezano. Zapravo će pitanje biti koliko uređaja nije spojeno. “

Ubuduće je „moguće da će gotovo svaki uređaj imati ugrađene glasovne pomoćnike“, kaže on. „Do 2023. postojaće oko 8 milijardi uređaja za glasovne asistente“.

Kuhinje će postati „inteligentno mjesto koje će porodicama pružiti“ planiranje i pripremu obroka kako bi omogućili zdraviji i sretniji način života“, rekao je. „One će postati vaš nutricionista, vaš lični kuhar i vaš shopping assistent“.

Samsung očekuje da će vaš frižider znati koje namirnice imate pri ruci, razumjeće vaše omiljene grickalice i pronaći sastojke koji će odgovarati vašim prehrambenim potrebama. On će to analizirati, sugerisati i prikazati.
„Zamislite svoj frižider kao svoj vlastiti lični prehrambeni DJ. A pod DJ-om mislim na jockey dish“.

Zahvaljujući mašinskom učenju, kaže Eun, pametna kuhinja mogla bi vam pomoći u kupovini, konzumiranju svježih sastojaka i minimiziranju trošenja hrane.
„Povezani uređaji će raditi zajedno vodeći vas od početka do kraja osiguravajući da vaše posuđe bude u pravom redoslijedu.“

Zamislite da vaša kupaonica stalno provjerava i uzima uzorke ključnih zdravstvenih pokazatelja, rekao je Eun. „Obični predmeti, poput četkice za zube, ogledala, wc-a, pa čak i podne pločice, zajedno će raditi na snimanju ključnih zdravstvenih pokazatelja u stvarnom vremenu“. To će vam moći pružiti cjelovitu sliku kako vam ide, vjeruje Eun.

Kupatilo 2025. „pružiće kontinuirano nadgledanje zdravstvene zaštite, koristeći snažni AI (umjetna inteligencija) za obradu podataka, omogućavajući rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema i čak vas odmah povezuje sa liječnikom.“

Vaš televizor neće biti samo za gledanje filmova i emisija, „to će biti prozor u svijet koji vas povezuje s onima koje volite kao da su u istoj sobi“, kaže Eun.
Razmislite o potencijalu da unesete video u dom na impresivniji način, kaže, „zamislite dnevni boravak koji vas može u potpunosti uroniti u akciju, smještajući vas unutar stadiona okružen drugim navijačima koji vrište.“
„Jednog dana u budućnosti, nakon dugog radnog dana, lako biste mogli provesti večer, gledajući današnji zalazak Sunca na plaži na Havajima“.
Ova će iskustva biti omogućena fuzijom hardverskog softvera i usluga, kaže Eun.

Vaš usisavač mogao bi „postati vaš lični čuvar, vodeći računa da su svi, i sve što vam je važno, sigurni“. „Možda će on postati lični paramedik, resurs potreban u svijetu s rastućom starijom populacijom.

„Kuća budućnosti će nam također omogućiti da efikasnije razumijemo nivo potrošnje, moći će analizirati okolinu svake prostorije, obavještavajući vas o tome gdje gubite energiju“, kaže Eun.

Eun je pozvao javnost da učestvuje u onome što vidi kao priliku za preduzetnike, startapove i kompanije da zajedno stvore ta buduća iskustva u kući.