Šef Microsofta Satya Nadella osoba godine u izboru Financial Timesa

MANAGER

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella osoba je godine u izboru Financial Timesa. Financial Times ukazuje na finansijski i kulturni uspjeh predsjednika uprave Microsofta.

Nadella je promijenio smjer Microsofta tokom proteklog decenije, što je kulminiralo solidnom 2019. godinom.

Otkad je Nadella postao izvršni direktor Microsofta prije šest godina, ukupni povrat koji je firma stvorila za dioničare iznosi više od trilion dolara.

Financial Times navodi da je Microsoft „izgledao kao da će krenuti brzom trakom tehnološke nebitnosti“ kada je Nadella preuzeo vlast. Nadelli odaje priznanje za pomaganje u stvaranju „nove svrhe u srcu firme, kao i korporativne kulture koja odražava lične kvalitete izvršnog direktora sa više odane poniznosti nego intelektualne bahatosti po kojoj je firma nekada bila poznata“.

Nadella je nadgledao pomak u Microsoftovoj strategiji, prelazeći s velikog oslanjanja na tehnološki monopol usredsrijeđen oko Windows-a prema kompaniji koja je fokusirana na cloud poslovanje.
Nadella je Microsoft vratio korijenima korporacije koja stvara softver koji koriste i druge firme, piše Financial Times.

Nadella kaže da je „temeljni pojam da gradimo alate, gradimo platforme kako bi i drugi mogli izgraditi više tehnologije. Mislim da je to relevantnije, potrebnije u 2019. nego što je to bilo 1975.“

Unutar Microsofta, Financial Times ističe da je Nadellina spremnost na saradnju nadrasla kulturnu promjenu:

„U firmi definiranoj intenzivnim rivalstvima, golom pokazivanju ambicija i takmičarske krize, Nadella se isticao neumornim i saradničkim stilom. To je bilo u središtu nove kulture koju je pokušao instalirati u društvo“.