Najmlađi samostalni milijarder na svijetu

Karijere

Ako niste dosad čuli za Ostina Rasela, to je potpuno razumljivo. Dosad je bio vrlo mladi izvršni direktor u malo poznatom dijelu automobilske industrije, predvodeći startap za autonomne automobile Luminar.

Međutim, Luminar Technologies Inc, kompanija za lasersku tehnologiju koju je Rasel osnovao kad je imao samo 17 godina, objavila je krajem prošle nedjelje kako je prvi put uvrštena na indeks Nasdaq.

Rasel je tako postao prvi samoostvareni milijarder, a Forbs je naveo i kako je on jedan od prvih milijardera koji je izašao iz svijeta autonomnih vozila.

“Još sam relativno mlad, ali … u ovo je uloženo puno krvi, znoja i suza. I imao sam dovoljno sreće da sam mogao zadržati dovoljno dobar udio”, rekao je u video-intervjuu za Forbs iz svoje kancelarije u kalifornijskom Palo Altu.

Rasel je rijedak slučaj dječaka genija koji zna da iskoristi svoje talente Raselovih 104,7 miliona deonica, oko trećine Luminarovog kapitala, vrijedjelo je 2,4 milijarde dolara prije nekoliko dana. Patenti

Prema Forbsu, Rasel je rijedak slučaj dječaka genija koji zna da iskoristi svoje talente. Forbs piše kako je već s dvije godine znao čitav periodni sistem napamet, a u šestom razredu pretvorio je svoju Nintendo DS konzolu u mobilni nakon što su mu roditelji zabranili mobilni telefon, prenio je Indeks.

S 13 godina već je prijavio prvi patent, podzemni sistem za recikliranje vode koji hvata vodu iz prskalica i čuva je za buduće vrtlarstvo kako bi smanjio otpadne vode. Umjesto da ide u srednju školu, svoje tinejdžerske godine proveo je na institutu Irvine’s Beckman Laser na Kalifornijskom unverzitetu.

Raselova kompanija posebno se fokusira na LiDAR (Light Detection and Ranging) sisteme, koje koristi i Epl za svoj iPhone 12 Pro/Pro Max za poboljšano AR igranje, između ostalog.

Forbs primjećuje da je Rasel toliko usredsređen na posao da nema distrakcija koje oduzimaju toliko vremena drugim 25-godišnjacima – nema ni Fejsbuk ni Tviter.

Inače, Kajli Džener, koja je kapitalizovala svoju popularnost na društvenim mrežama, donedavno je bila “najmlađa samoostvarena milijarderka”, ali Forbs joj je oduzeo tu titulu jer se “služila mrežom laži”.