Kako otpustiti 900 zaposlenih u jednom video pozivu

MANAGER

Izvršni direktor onlajn hipotekarnog zajmodavca Better.com Višal Garg na Zoom vebinaru objavio je da kompanija otpušta oko 9% svoje radne snage.

Tako je ovaj direktor “u jednom potezu” obavijestio više od 900 zaposlenih o otkazu neposredno prije Božičnih praznika.

“Ako ste na ovom video pozivu, vi ste dio nesrećne grupe koja je otpuštena”, rekao je Garg u razgovoru, čiji je snimak pregledao CNN Business. „Vaš radni odnos ovdje prestaje odmah, ” rekao je i dodao će o detaljima i otpremninama dobiti naknadni e-mail.

Garg je kao razlog otpuštanja naveo tržišnu efikasnost, performanse i produktivnost kao razlog otpuštanja. Međutim, magazin Fortune piše i da je  Garg optužio zaposlene da „kradu“ od svojih kolega i kupaca tako što su neproduktivni i rade samo dva sata dnevno.

“Ovo je drugi put u karijeri da ovo radim i ne želim to više. Posljednji put kada sam to uradio, plakao sam”, rekao je Garg u razgovoru, koji je kako navode mediji ostao “kratak i bez emocija”.

Garg je ranije imao slične ispade. Forbes je svojevremeno objavio jedan e-mail koji je uputio zaposlenima.

“Vi ste PROKLETO SPORI. Vi ste gomila glupih DELFINA… PRESTANITE. PRESTANITE. PREKINITE ODMAH. SRAMOTITE ME”.

Sajt The Daily Beast u avgustu prenio da je jedan od Gargovih „najodanijih vojnika“ dobio ogromne pogodnosti, kao što su milione dolara vrijedne akcije, ali da je kasnije ta osoba dobila “administrativno odsustvo” zbog maltretiranja ostalih zaposlenih.

Better.com koji podržava Softbank objavio je u maju da izlazi na berzu preko SPAC-a i prošle nedjelje je dobio 750 miliona dolara u gotovini kao dio posla. Kompanija je spremna da u svom bilansu ima više od milijardu dolara.