Među 100 najboljih lidera i inovatora srednje i istočne Evrope nijedan iz BiH

Organizatori projekta New Europe 100 objavili su listu 100 najboljih lidera i inovatora u srednjoj i istočnoj Evropi, a među njima nema Bosanaca i Hercegovaca. Pojedinci su odabrani među nominacijama, koje su mogli dati partneri za imenovanje i šira javnost.

Najveću grupu među ovogodišnjim finalistima predstavljaju pojedinci i timovi koji rade u području preduzetništva (54 posto), kao i društvu i politici (29 posto). Među finalistima su i predstavnici naučnih područja (10 posto) i medija i kulture (sedam posto).

Projekt New Europe 100 već treću godinu zaredom pripremaju Res Publica, Google, Međunarodni višegradski fond i Financial Times, u saradnji s brojnim institucijama u srednjoj i istočnoj Evropi.

Izvršna direktorica Međunarodnog višegradskog fonda Beata Jaczewska rekla je da je projekt dizajniran za podizanje potencijala i kreativnosti ljudi iz srednje i istočne Evrope i dodala da je to izvrsna platforma za umrežavanje koja kandidatima omogućava zajedničko učenje i razmjenu ideja.

Na ljestvici se uvrstilo šest Slovenaca, među kojima generalni direktor Pipistrela Ivo Boscarol, suosnivač Feelifa Željko Khermayer, predsjednik Uprave Adora Christian Košicama, mirovni aktivist Tomo Križnar, generalni direktor Gotoky Denis Lončar i voditelj Laboratorija za bioinformatiku na ljubljanskom Fakultetu za računarstvo i informatiku Blaž Zupan.

Hrvatsku na listi predstavlja osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac poznat po razvijanju i proizvodnji električnih automobila visokih performansi. Srbijanski predstavnik je Branko Milutinović suosnivač i izvršni direktor kompanije Nordeus, koja se bavi društvenim i mobilnim igrama.

Ostali lideri i inovatori dolaze iz Jermenije, Azerbejdžana, Bugarske, Bjelorusije, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Latvije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Ukrajine.