Prvi Festival kafe, čokolade i delicija u Mostaru

Na jednom mjestu će se okupiti čokolatijeri, proizvođači kafe, slastičari, baristi, kuvari iz Bosne i Hercegovine, svi hedonisti i oni koji se tako osjećaju

Festival kafe, čokolade i delicija će se održati u mostarskom Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača 1. i 2. aprila.

Na Festivalu će posjetioci moći degustirati ali i kupiti čokoladne specijalitete, praline, čokoladne figurice, domaće delicije, cup cake-ovi, macaronsi, baklave, uživati u espresso kafama vodećih proizvođača, ali i tradicionalnoj kafi nekih od domaćih pržionica kafe, rakijama od crne i bijele čokolade, itd.

Na samom ulazu u Kosaču posjetioce će dočekati džinovska Vispakova Zlatna džezva iz koje će se moći probati prava bosanska kafa. U bogatoj satnici događanja niz je zanimljivosti: u saradnji s Franckom, poznati barist Zoran Trkulja i Nikola Draklić, jedini baristi u BiH sa službenim sertifikatom međunarodnog udružanja Speciality Coffee Association, radiće Franck espresso kaffom 125 years edition, prezentacije latte art-a, a za posjetioce će pripremati koktele na bazi kafe i čokolade.

U ugodnom druženju biće predstavljena gastroblogerica i strastvena kuvarica koja vrhunski pripema bezgluteinske poslastice, Gabriela Ključea. Predstaviće se i Dragan Topalović, profesionalni čokolatijer, osoba koja se krije iza imena „Čokolada Mostar“, koji već dugi niz godina proizvodi autohtonu hercegovački čokoladu. Marinko Biškić, splitski čokolatijer koji stoji iza brenda „Nadalina“, čija je čokolada donedavno bila u Ginisovoj knjizi rekorda kao najveća čokolada na svijetu, ispričaće priču „Od zrna kakaa do čokolade“, te posjetioce upoznati s čokoladnom gramofonskom pločom. Martin Frljić, akademski slikar izrađivaće umjetnička djela od kafe i čokolade (mozaik, akvarel te 3D skulpturu od čokolade), a poseban program pripremljen je za djecu gdje će u društvu Mickey Mousa i Minnie Mouse učiti izrađivati pop cakeove.

Mrvica café pekara, donijeti će sa sobom dašak Pariza na ovaj Festival, prepoznati po “drugačijim” raznovrsnim poslasticama, a Baklava shop iz Sarajeva donijeće razne vrste i okuse baklava.